Хю Хефнър – човекът, чиято сексуална революция промени света

28 септември 2017

Новатор, ексцентрик, любимец на жените, милионер с уникален бизнес нюх и основател на една цяла ера, наречена „Плейбой“… Хю Хефнър през целия си живот е притежавал свой собствен блясък и стил, с който мнозина мъже в света могат да се похвалят. Освен, че до последните си дни, Хеф се появяваше на светски събития с по две-три любими „зайчета“ под ръка, то той съвсем не носеше ореола на „лековатия чичко с вечната лула и халат“ (както обожаваше да се разхожда), дори напротив – можеше да се похвали с впечатляващ коефициент на интелигентност (според учителите си, още като младеж бил изкарал от раз 153 точки на IQ теста).

Хю Хефнър

По-късно това се проявява и в невероятния му бизнес нюх – легендарното списание „Плейбой“ се появява през 1953 година, като за да реализира идеята си, Хю залага мебелите си срещу 600 долара и взима заем от 8000 от членове на семейството си (като се замислим, днес вероятно дори и кранът за чешмата в банята му ще струва 10 пъти по толкова). А знаете ли защо го прави? Докато работи за Esquire, му било отказано увеличение от …5 долара. Тогава решава повече да не си дава усилия за някой друг, освен себе си и се захваща със собствен бизнес.

„Мъжката библия“ Плейбой

Залагайки на революционната голота на популярни дами от шоубизнеса, Хефнър все пак използва списанието, за да включи и един по-интелектуален начин на представяне на мъжкия свят, да оборва наложената обществената цензура и да се превърне в стожер на свободомислещия начин на живот. Първото издание на списанието, което първоначално е трябвало да се казва Stag Party, дебютира през декември 1953 година с гръм и трясък – на корицата е не друг, а филмовата икона Мерилин Монро в цялата си прелест. „Създадох броя на кухненската си маса, дори нямаше дата, защото не знаех ще бъде ли приет добре от публиката“, разкрива той. Е, публиката буквално пощурява и „Плейбой“ се асоциира със „Сексуална революция“.

Мерилин Монро в Playboy

Продадени са 50 000 екземпляра, нещо невиждано за тираж по онова време. Оттогава до днес „мъжката библия“, както е наричана, твори история – през годините на корица са се появявали имена от киното, музикалния шоубизнес, спорта, модата..имена като Памела Андерсън (рекордьор в това отношение), Мадона, Ракел Уелч, Ла Тоя Джексън, Шарън Стоун, Кейт Мос, Ева Херцигова, безмислено е дори да се опитваме да ги споменаваме всичките, за толкова голяма цифра говорим. Изданието се разраства с филиали в редица страни по света, включително и в България.

„Никога не съм гледал на Плейбой като на секс списание. Това е лайфстайл издание, в което сексът е важен компонент. И това не е чудно, като се има предвид, че сексът е главен мотивиращ фактор в хода на човешката история“ – е най-често повтаряният му цитат за отрочето му.

Хю Хефнър

Хю Хефнър като „Пророк на поп хедонизма“

Логично и самият Хю се превръща в уникална обществена фигура. Както подхожда на „бащата на мъжката библия“, той поддържа и нужното реноме – определян е като „свръхсексуализиран Питър Пан“. Известен е с факта, че почти винаги „пробва“ новите момичета, организира безброй секс партита в mansion имението си, сам казва, че е спал с над хиляда жени, както и че благодарение на виаграта, е останал активен и над 80-годишна възраст (забавно, като се имат предвид собствените му думи, че е останал девствен до 22-та си годишнина). На фона на фриволния му живот, чак е куриозно, че има три брака зад гърба си – първият със съученичката си Милдред Уилямс (има две деца от нея), вторият – с плеймейтка, от която също има две деца, а третият отново е с момиче на Плейбой, Кристал Харис (60 години разлика).

h5

Имението „Плейбой“

Построено през 1971 година в Лос Анджелис, имението на Хефнър си спечелва легендарна слава през годините. Разположено е на площ от 2 хектара, като разполага с огромен двор и къща в готически стил и стил „Тюдор“, построена през 1927 г., както и с култовата пещера, в която се разиграват… е, досещате се и сами. Има 29 стаи, домашно кино, басейн, въобще, за каквито глезотии се досетите. През 2016 година, Хю го продава за сумата от 100 млн. долара.

Мерилин и Хю – завинаги заедно

Явно още преди смъртта си през 2017 година, Хю е помислил и за „вечния си живот“. Оказа се, че Хефнър е закупил още през 1992 година съседен до нейния гробищен парцел, в който да бъде погребан. Е, историята явно завършва оттам, откъде започва.. а ние ще го почетем с любимия ни негов цитат „Животът е прекалено кратък, за да изживявате нечия чужда мечта“…

 

Хю Хефнър
Автор: Митко Попов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)