Храмовете, които лекуват (част II)

Сподели:

Вече ви разказахме за два от шестте храма в България, известни с това, че имат лековита сила и магично влияние. Сега продължаваме темата. Ще направим една виртуална разходка до Пазарджик и Варна, където се намират някои от най-известните храмове, които лекуват. И запомнете – за да ви помогнат те – трябва да си помогнете сами, като притежавате само едно, единствено нещо: Вяра.

Храм „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик

Онези, които се молят пред иконата на Дева Мария в Пазарджишкия православен храм „Св.Богородица“ често чуват гласове и уверение, че проблемите им ще се разрешат. А след това изцелението или положителният обрат на събитията не закъсняват. Мълвата, че иконата, поставена на балкона на най-голямата пазарджишка църква, върши чудеса, вече излиза извън границите на града.

Образът на Богородица в църквата е обвит в мистерия, не само защото върши чудеса – произходът на иконата също е истинска загадка. Свещениците и служещите в храма нямат данни за зографа и годината на сътворението й. Единствената следа е надписът в долния десен ъгъл: „Подарява семейство Михаил и Мар. Джамбазови“. Кога е направено дарението, при какви обстоятелства и каква е съдбата на семейство Джамбазови никой не знае. Може само да се гадае, че иконата е поставена в църквата в знака на благодарност за изпратена от Бога рожба, защото чудотворният образ помага преди всичко при безплодие. Всеки ден върволица от жени, деца и мъже, молещи се за помощ, застават пред „пазарджишката чудотворка”. Вглеждайки се в очите на Дева Мария, те виждат майката, страдала много за своя син, който поема на плещите си всички човешки грехове. Усещат, че Богородица разбира… Разбира мъките, болките, страховете, тревогите и бдението през безсънните нощи. И вярват, че именно там ще намерят спасението.

4-hram_1200x800

Манастирът „Св. Рождество Богородично“ в местност Сотира, Варна

Мястото е познато на мнозина като лечебно и свято. Там допреди година живееше монахинята майка Епистима, която лекуваше жени от безплодие, гонеше демони от обсебени и след нейната намеса всеки оставаше доволен. Заради славата й в манастира се стичаха посетители от цялата страна. Днес, повече от година след кончината й, когато тя гледа от снимка на стената и почива блажено в гроб до самия храм, нейното дело е продължено от дъщеря й Росанка и внучката й Дани. Потомките на Епистима днес лекуват децата на тези, които навремето са идвали при монахинята основоположничка на традицията.

Тя самата е позната още отпреди подстрижението си със светското име Йорданка. Земята е откупила още около 1970 г., като двадесет години по-късно там започва строежът на днешната църква. При първия празник Рождество на Пресвета Богородица Йорданка приема монашеството като служба към хората и Бога и става известната майка Епистима, която дава желани рожби на бездетни семейства и лекува чрез изгонване на бесове от обсебени. Всяка година в манастирът се стичат хиляди хора, които вярват, че именно там ще намерят спасение на проблемите си.

текст: Костадин Костов
снимки: 4coolpics.com и petel.bg

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...