Хореографът Серджу Матис представя своя пърформанс „Място за изчезващи (Безнадеждно)“

Сподели:

Пърформансът на Серджу Матис открива 16-ото издание на „Антистатик“ в София. Хореографът, който гостува с подкрепата на Гьоте-институт България, представя и работното си ателие „Видимото мислещо тяло (ВМТ)“.

МЯСТО ЗА ИЗЧЕЗВАЩИ (БЕЗНАДЕЖДНО)
09.05.2023 г.

Откриване: 9 май, вторник, 19:30 ч.
РЦСИ „Топлоцентрала”
ул. Емил Берсински 5,
София, 1408

Гьоте-институт България Ви кани на вълнуващия пърформанс на румънския хореограф Серджу Матис „Extinction Room (Hopeless)“. На 9-и май от 19:30 часа представлението, което гостува за първи път в София, открива 16-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в Топлоцентрала.

Серджу Матис (Румъния/Германия) ще ни въвлече в преживяване, в което автентичните записи на застрашени и изчезващи птици, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката „Маколи“ към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация “Xeno-canto” (Холандия), се преплитат с научни и митични истории и вълнуващ танц, за да покажат в нова светлина срещата между човека и природата.

В „Място за изчезващи (Безнадеждно)“ мечтателно отекват птичи песни, зов и скръб на изчезнали и застрашени видове птици, чиито истории разказват трима изпълнители. Подредени и композирани от AGF, позната ни още като Антие Грайе, тези звуци се превръщат в своеобразни, нематериални артефакти. Така те се смесват с истории – научни и митични – и с експресивен танц под хореографията на Серджу Матис.

Представлението пътува из цяла Европа и участва в театралния фестивал “Piatra Neamț”, „Europalia“ (в Бозар, Брюксел), “Тanznacht Berlin” (на “Uferstudios”), фестивала “Artdanthé”, “ImPulsTanz” във Виена, “DansFabrik” (Брест), фестивала “Bazaar” (Прага), „Latitudes Contemporaines“ и др.

Ден след премиерата на пърформанса Матис, който е базиран в Берлин от 2008 г., ще представи своето ателие „Видимото мислещо тяло (ВМТ)“. То е част от образователната платформа на „Антистатик“ – „Без дистанция“, в която е подходяща за всички почитатели на съвременните изкуства, движението, практикуването и писането за танц. Вижте останалите лектори и кратката програма тук:

Видимото мислещо тяло (ВМТ). Работно ателие със Серджу Матис.
» 10 и 11 май, от 11.00 до 14.00 ч.,
» Локация: Национален студентски дом, зала 304

Нищо лично. Работно ателие с Антон Овчинников.
» 13, 14 и 15 май, от 11.00 до 14.00 ч.,
» Локация: Гьоте-институт България

Задвижван. Работно ателие със Зимон Майер.
» 16 и 17 май, от 11.00 до 17.00 ч.,
» Локация: Гьоте-институт България

Очаква ни и Лаборатория по танцова критика по програмата на фестивала, водена от Ангелина Георгиева.

Предварителното записване за ателиетата е възможно до 30 април 2023 г.

Образователна платформа „Без дистанция” 2023 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, в партньорство с Гьоте-институт България.

Билетите за танцовите представления, представени от 16-ото издание на „Антистатик“ вече са в продажба и могат да бъдат закупени ТУК.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...