Хора на изкуството излизат на протест срещу Бинев

03 декември 2014

Хора на изкуството се организират във фейсбук за протест срещу назначаването на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии. Там се разпространява и декларация, подписана от повече от 70 представители на киногилдията.

В текста, пише, че ако изборът на Слави Бинев не бъде преразгледан, несъгласието може да прерасне в шумен протест, съобщи БНР.

Театрали, кинаджии, музиканти, писатели и прочие интелектуалци са готови да протестират срещу архонта от Патриотичния фронт и бивш съдържател на попфолк клуб БИАД, ако той не подаде оставка до днес. Творците считат избора на Бинев за подигравка с тях и израз на изначално неразбиране на ролята на културата в България. Ако Бинев не се оттегли, те се събират в 14.30 ч. днес в градинката пред „Кристал“.

Режисьорът Александър Морфов обяви вчера, че напуска Народния театър „Иван Вазов“ в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. „Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие“, заяви Морфов пред БГНЕС.

Недоволството срещу Слави Бинев се зароди още в края на миналата седмица, когато с декларации излязоха националните БНТ и БНР. Остра реакция имаше от няколко столични театъра, от председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, както и от режисьорите Александър Морфов, Виктор Чучков, Иван Добчев, Виктор Божинов, Явор Гърдев.

В сутрешния блок на Нова телевизия Бинев даде да се разбере, че няма намерение сам да подава оставка от поста, защото намира, че е подходящ за поста.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)