"Хора, бдете" над правата на журналистите!

„Хора, бдете“ над правата на журналистите!

08 септември 2014

През 1958 година Международната организация на журналистите в Букурещ взема решение 8 септември да се чества като Световен ден на международната солидарност на журналистите.

Генезисът на посвещението на този ден ни връща към 1943 година, когато на  8 септември нацистите екзекутират чешкия журналист, публицист, общественик и антифашист Юлиус Фучик.   „Хора, бдете“ – това ни завещава той в края на своя последен „Репортаж, писан с примка на шията“.

С безпокойство можем да отбележим, че тези думи продължават да звучат актуалено и днес, когато през последните години при различни обстоятелство са загинали над 80 журналисти от цял свят, когато в ислямски държави се екзекутират журналисти  и когато все по-често радетелите на информацията и свободното слово трябва да плащат с живота си при изпълнение на професионалния дълг.

За съжаление България също не може да се похвали със сигурността на журналистите, след като само в последните дни сме свидетели на нападения срещу журналисти от екипи на бТВ и на ТВ7.

„Хора, бдете!“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)