Хиляди бедстват – без ток, без хляб и без вода

09 март 2015

Трети ден продължава бедствената обстановка в страната след падналите обилни снеговалежи, в някои райони продължава да вали, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

Най-критично е положението в Южна България, където все още хиляди са без ток. В Рудозем, Мадан и в много от селата, освен ток, няма и хляб. Хората продължават да бедстват, нарушени са телекомуникациите, пътната инфраструктура, реките покачват нивата си, паднали са дървета на много места, които са затворили дори и главни пътища. В Южна България дори и автомобилите са затрупани от сняг, който достига 1 метър и 50 см.

Остава бедственото положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград и Сърница. По решение на кризисния щаб на пожарната е разпоредено да се направи проверка има ли бедстващи хора в хижите и пътищата към тях дали са проходими.

Това заяви вътрешният министър в оставка Веселин Вучков за извънредно заседание на кризисния щаб във връзка с критичната обстановка в страната след падналите интензивни снеговалежи. Към този момент няма застрашени граждани. Над 850 населени места продължават да са без електрозахранване, това е и най-сериозният проблем, подчерта Вучков.

В засегнатите области са изтеглени 7 линейки, 51 автобуса и автомобила, транспортирани са 7 граждани на хемодиализа, транспортирани са и 5 бременни жени. Засегнатите са областите Пазарджик, Смолян, Асеновград, Лъки и др., съобщи Вучков.

Той призова гражданите да преосмислят необходимостта от пътуване. Туристите да избягват лавиноопасни зони, скиорите и сноубордистите да не се спускат в неохраняеми и необработени зони и писти. Създадена е организация при необходимост с високо проходими машини да се достави храна, вода и лекарства в труднодостъпните населени места, допълни Вучков. Основен приоритет на МВР остава съдействието на Енергийния системен оператор и ЕРП-тата за отстраняване на авариите по далекопроводите, това е свръхприоритет, който вероятно няма да бъде решен бързо.

Главен комисар Николай Николов каза от своя страна, че днес ще се включат ВВС с хеликоптери да направят мониторинг на далекопроводите, за да локализират местата на авариите.

Смолян е без ток и тази сутрин, както и над 100 селища в региона, за които това е трети ден без електричество. Основният път в града е изчистен, но достъп до улиците няма. Достъп няма и до административните сгради в града. В почистването се включиха и неколцина доброволци. Затворен е пътят Девин – Кричим. Пътуващите се пренасочват през направление Смолян – Пловдив. Проходът Превала също е затворен. В цялата област има опасност от свлачища и падащи дървета.

Училищата в областите Смолян и Кърджали остават затворени в понеделник и вторник. Третокласната пътна мрежа и в двете области е затворена. В Смолянско не се допуска и движение на товарни камиони.

Остава в сила бедственото положение в област Кърджали. Възстановено е електрозахранването в част от населените места, но все още без ток са над 200 селища. Причината са многото повредени от тежкия сняг стълбове, които са повече от 40 за областта. Трудният достъп до тях допълнително възпрепятства работата на аварийните екипи. Все още има нарушения на телефонните и мобилните връзки. Главните пътища от републиканската мрежа се почистват, но движението по тях е много трудно. От снощи по основните направления работят пристигналите от вътрешността на страната 7 роторни снегорина. Днес и утре в цялата област е обявена дървена ваканция, учебни занятия ще има само в град Кърджали. Всички реки са повишили нивото си, контролирано се изпуска язовир „Студен кладенец“, а язовир Кърджали все още има свободен обем.

Обстановката в Хасковска област бавно се нормализира след снеговалежа. Пътят Хасково-Кърджали вече е отворен. Отпадат ограниченията за движение по пътя Харманли-Тополовград и Димитровград -Стара Загора. Пътят Ивайловград-Крумовград обаче, е непроходим. Възстановено е електрозахранването към помпените станции, снабдяващи с вода Димитровград и пет квартала на Хасково. 15 помпени станции все още не работят и без вода са десетки села от общините Харманли, Минерални бани и Стамболово. Без ток са 90 населени места в региона. В две училища от Маджаровска община днес няма да има занятия, заради неразчистени пътища към селата.

Днес ще продължи да вали сняг, но вече по-слаб, в Западна България ще вали дъжд и сняг.

Тунджа ще достигне по-късно днес червения праг на предупреждение при Елхово, предупредиха от Министерството на околната среда и водите. Нивото на реката ще остане високо през следващите три дни. Река Съзлийка, която скъса дигата в Гълъбово, ще започне плавно да се понижава, също както и Марица при Харманли и Свиленград.

Временно се ограничава движението при км 52 от АМ „Тракия“ в аварийната и активната лента, в посока Пловдив, за отстраняване на паднало дърво. Временно са затворени за движение път III-868 Смолян – Рудозем и път III-8681 Рудозем – Смилян, за почистване на паднали дървета. Товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета по път I-5 Хасково – Кърджали. Път ІІІ-507 Манастир – Книжовник – Мост – Кърджали е отворен за движение на товарните МПС. Пътят III-866 Девин – Кричим, при км 66, между Девин и Михалково, временно е затворен за движение поради паднала скална маса.

снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)