Фреди Меркюри и легендите, свързали живота си с Монтрьо

05 септември 2016

Днес един от най-великите съвременни музиканти Фреди Меркюри щеше да навърши 70 години.
Има един град в Швейцария на приказното Женевско езеро, с който той свързва живота си – Монтрьо. Именно в негова чест в началото на септември тук се провежда Джаз Фестивал в негова памет.

Freddy_Mercury_Statue_Montreux

През 1976 година  „Куийн“ записват албум в Монтрьо, а фронтменът толкова харесва мястото, че  си купува апартамент на първа линия в шикозния квартал Теритет. Там прекарва и последните си месеци през 1991 г., когато е нелечимо болен от СПИН. Умира дни, след като се е прибрал от Монтрьо в Лондон.

montreux-riviera-3-FairmontLeMontreuxPalace-general-2009-NL©Fairmont-Le-Montreux-Palace

Монтрьо се намира в Западна Швейцария и е живописно разположен  на източния бряг на Женевското езеро. Той се намира в кантон Во, който е третият по големина производител на вино в алпийската страна. Произвеждат се предимно бели вина, като повечето лозя са разположени около Женевското езеро. Монтрьо е оживен курорт на Швейцарската ривиера и има своите категорични почитатели и ценители на неповторимата му красота и атмосфера.

montreux-riviera-9-Chillon-2011-NLcvision-air

Една от най-интересните забележителности е средновековния замък „Шийон“ от XI – XII век, построен върху скалист остров. Замъкът е много добре запазен и пресъздава усещането за далечните времена от средноевропейската история. Удоволствие е да се разходиш из него, а мястото му е повече от специално. От всяка част на замъка през малките прозорци се разкриват немероятни гледки към Женевкото езеро и островърхите Алпи. Както се казва – картинка от приказките! 

Montreux-Switzerland

Той е най-значимият и най-фотографираният швейцарски замък – части от него датират отпреди 1150 години. Той е подтикнал лорд Байрон да напише известната си поема „Шильонският затворник“ и несъмнено действа вдъхновяващо на музицирането. Принадлежал е на графовете на Савой, като през 13 в. и 14 в. те са го ползвали като своя любима лятна резиденция. Днешния си вид замъкът дължи на архитектите на Пиер Савойски, благодарение на който можем да разгледаме и днес вътрешните му дворове, официалните зали и параклисът на Сейнт Джордж. Много за романтичния образ на замъка допринасят още Жан-Жак Русо, Пърси Шели, Виктор Юго и Александър Дюма. От началото на XIX век и досега в замъка е разположен и музей. 

great-sunset-in-the-city-of-montreux-switzerland-by-nau-nau1

Но Монтрьо има и още едно специално очарование. Градчето е културна столица на района и тук се провеждат множество Фестивали и прояви:
Джаз-фестивалът на Монтрьо, провеждан ежегодно през месец юли от 1967 година насам.
Фестивалът „Златната роза“, провеждан през пролетта (1961-2003), чиято награда – „Златната роза на Монтрьо“, е международна награда за телевизия.
„Златната награда на Монтрьо“ – всяка година през април (от 1989 г.), който е първият международен конкурс за реклама и мултимедия в Европа.
И разбира се – Фестивала в памет на Фреди Меркюри, провеждан всяка година (от 2003 г.) през първия уикенд на септември.

 montreux-riviera-5-Lavaux-general-2008-NLcRegisColombo-diapo
Градът е закътан в залив на езерото, заобиколен е от живописни лозя и има за фон снежните върхове на Алпите, които го защитават от суровите зимни ветрове. По тази причина тук можете да видите растения, типични за Средиземноморието – кипариси, пинии и палми. Мекият климат привлича голям брой известни личности, които избират да живеят и творят тук.  А техният списък е наистина респектиращ! От ХІХ в. насам Монтрьо е притегателно място за художници, писатели и музиканти, които пълнят кафенетата край чудесните крайезерни алеи. По алеята, която се вие край брега на езерото, заобиколена от цветя и красиви пейзажи, наистина се потапяш в едно райско кътче.
Игор Стравински е почивал в Монтрьо. Харесва му да живее тук и намира истинско пристанище за себе си в последните дни от живота си. В негова чест концертната зала в града носи името му.
Тук са прекарали последните си дни и някои други известни личности, като австрийският поет Райнер Мария Рилке (1875-1926 г.), смятан за един от най-значимите творци на поезия от края на ХІХ и началото на ХХ век. Руският писател и поет Владимир Набоков, авторът на романа „Лолита“ (1955 г.), също е живял тук със съпругата си Вера в хотел „Монтрьо-Палас“ от 1960 г. и умира тук през 1977-а.
montreux-riviera-4-©-Switzerland-Tourism-Markus-Buehler
Чарли Чаплин обожава Монтрьо и прекарва всяка свободна част от времето си именно тук.
Легендите не са една и две. Музикантите от рок бандата „Дийп Пърпъл“ правят Монтрьо известен с песента си „Дим над водата“ (Smoke on the Water), в която се пее за събитие от 1971 г., когато фен на Франк Запа, американски композитор, китарист и певец, подпалва казиното в Монтрьо.
peak-transfer-montreux-chritsmas-road-trip

Монтрьо е не само оживен курорт на Швейцарската ривиера, но и важен културен и фестивален център – предлага богата програма от културни развлечения – концерти, вариетета, балове. А най-известен е международният джаз фестивал, който се провежда през юли. От 1967 г. той е водещото събитие в света на европейския джаз, но и никога не се е затварял само в един формат. Тук можете да чуете блус, реге, фънк, соул, рап, рок и поп, наред със стила, който дава името му. Фестивалът дава място за изява на нови таланти и на известни музиканти, предлага изключителни джемсешъни и най-хубавите озвучителни системи и зали. По улиците е не по-малко интересно и приятно. Започнал като тридневно събитие, днес фестивалът се е разраснал до шестнайсет дни, добавяйки много към музикална традиция на града край винаги прелестното езеро.

Най-голямата забележителност днес в курортния град е статуята на Фреди Меркюри, която се намира на крайбрежната улица и е обърната към езерото. Тя е дело на скулптурката Ирена Седлецка и е поставена на сегашното си място от бащата на Фреди и Монсерат Кабайе. След 2003 г. се създава обичай фенове на великия изпълнител да идват всяка година тук, за да почетат паметта му. През първия уикенд на септември се провежда фестивал, посветен на Фреди Меркюри…

В град Монтрьо е почивал и композиторът Игор Стравински, на чието име е наречена и концертната зала в града.

 

 

 

 

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)