Фенхуан – градът, застинал във времето

12 ноември 2014

На света има места, които си заслужава да зърнеш поне веднъж в живота си. Уви, Фенхуан е от тези, на който малцина ще имат удоволствието да се насладят, макар че авантюрата определено би си заслужавала. Най-вече защото разположеният в китайската провинция Хунан град е буквално застинал във времето – съхранил и до най-дребния детайл уникалната архитектура от XIV-XVII век, построена в стила на епохата на династиите Мин и Цин.

1280px-1_fenghuang_ancient_town_hunan_china

Впечатление правят повече от 200 малки дървени къщи, построени върху греди точно над реката Туо Жиан и толкова изрядно наредени една до друг, че сякаш се сливат в едно.

Hongqiao_in_Fenghuang

Фенхуан е осеян с приказни мостове и уникална природа, в която се смесват планинският пейзаж, синьото небе и водите, а множеството архитектурни паметници създават усещането, че говорим не за реално съществуващо място, а по-скоро за филмов декор.

1376158947_2

Името на града в превод означава „феникс“ и съвсем не е случайно – легендите разказват, че е избрано в чест на митичната птица, която преди векове толкова харесала мястото, че не пожелала да отлети оттук (в китайската култура фениксът символизира дълголетието и добрите предсказания).

Fenghuang-Hunan-China

Старинната архитектура бе нарушена едва преди няколко години, когато се появил и първият автомобилен мост. Сякаш като наказание за стореното, преди броени месеци красивият митичен град бе застигнат от големи наводнения, но пък добрата новина е, че повечето от историческите сгради не пострадаха до такава степен и магията на Фенхуан продължава да привлича нови и нови посетители. Логично, градът е и в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)