Утре се прощаваме с вселената Валери Петров

Сподели:

Валери Петров е цяла вселена, цяла епоха в българската литература, той е в класическите страници на нашата литература, този мъничък човек беше един Давид на любовта, на храбростта на духа каза публицистът и писател Иван Гранитски. „Валери Петров е едно великолепно сияние, едно богатство на България, много го обичах, много ми е скъп, скъп е на всички ни“, заяви актрисата Татяна Лолова. Всички актьори, които са се докоснали до него безкрайно го обичат, както и цялата публика, която е присъствала на това, което е създавал. Той беше едно дребно същество с огромно сияние и огромно влияние“, каза тя.

Валери Петров беше изключителен мъдрец. Младите трябва да се учат от него, да четат Валери Петров, да знаят кой е той, това е много важно, заяви след тъжната вест за кончината на големия поет акад. Валери Петров актьорът Илия Добрев.

Невероятният талант на Валери Петров и неговия човешки дар десетилетия поливаха духовното пространство на България, написаха от Съюза на българските филмови дейци и добавиха: „Дълбок поклон пред Човека на Духа, на Мъдростта, на Благородството, на чистата Нравственост, отстояващ високи хуманни идеали. Дълбок поклон пред Твореца, който до последния миг на своя живот бе светлата Съвест на българската Поезия, на българското Киноизкуство, на българската Култура“.

Еврейската общност също скърби днес за големия хуманист, родолюбец и борец срещу омразата и несправедливостта. „Валери Петров ни завеща мъдрост, оптимизъм и в най-трудните моменти, вяра в доброто  и респект и възхищение от  красотата на малките неща в живота. Ще ни липсваш и ще те помним, скъпи Валери!, заявиха от Организацията на евреите в България „Шалом“, Регионалната организация на евреите  „Шалом“ – София, Централният израелтянски духовен съвет, Сдружението „Джойнт“ – България и Фондацията „Роналд С. Лаудер“ – България.

„Истински талант, духовен водач и творец с неизчерпаема енергия, Валери Петров вдъхновяваше всички нас с лирична и сатирична поезия, с блестящи преводи и драматургични творби. Той беше не само гражданин на Европа, за какъвто го посочиха единодушно през 2013 г., но и гражданин на света, заслужил признанието и почитта на хората“, се казва в писмото на държавния глава Росен Плевнелиев до семейството и близките на Валери Петров.

Българската и световна култура претърпя тежка загуба, защото Валери Петров беше автор от световна величина, написа премиерът проф. Георги Близнашки в съболезнователното си писмо до семейството и близките на академик Валери Петров и добави: „Нека в този тъжен момент му обещаем, че ще преодолеем трудностите, както той ни завеща, че няма да предадем неговата надежда и оптимизъм и ще запазим духовността си“.

„Той не можеше да си представи, „че човек може да създава красота, без да буди добро“. И не спираше да твори с онзи весел скепсис към живота, в който „двете начала – Красивото и Доброто, вървят ръка за ръка“, както и с прозренията, присъщи само на най-извисените личности“. Това казва министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова, която изпрати съболезнователна телеграма до семейството на акад. Валери Петров.

„България осиротя! Отиде си един от най-светлите духовни бащи на нацията. Отиде си Валери Петров. Сам деликатен и крехък, с исполинска сила той ни даряваше с надежда и оптимизъм, зареждаше ни с вяра, успокояваше болките ни с мъдростта си, лекуваше душите ни с безпределната сила на своето слово“, написа председателят на БСП и доскорошен председател на Народното събрание Михаил Миков в съболезнователното си писмо до близките на Валери Петров.

Никога не поиска нищо за себе си. А ни даде всичко – приятелство, любов, грижа, достолепие, ирония, доброта, мъдрост. И поезия. Поезия в стих, във филм, в превод. И никаква суета, никаква поза, никаква корист. Това каза президентът на ПЕС Сергей Станишев по повод кончината на големия български писател и поет Валери Петров.

Вaлери Петров. Това сякаш казва всичко. За него „Точка първа“ бе българското слово и България. И ще остане неговият завет към обществото ни: То трябва да бъде не само по-социално, но съвсем друго, ново, по-човечно и достойно за Човека…Поклон!Това написа в официалния си профил във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски за големия поет Валери Петров.

БГНЕС припомня, че Валери Петров е роден с името Валери Нисим Меворах, а Валери Петров е неговият псевдоним. Той е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход, известен с преводите си на Уилям Шекспир на български език. На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка — поемата „Птици към север“, стихове печата през 1936 г. в сп. „Ученически подем“, а през 1938 г. излиза от печат първата му книга „Птици към север“ с псевдоним Асен Раковски. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет, като известно време работи като лекар. Той бе и народен представител в Седмото ВНС (1990-1991г), но веднага след избора му, подава оставка и не встъпва в длъжността на депутат.

Има много награди и признания: През 2004 година получава Национална награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване, а година по-късно Голяма награда за литература на Софийския университет (2005). На 19 юни 2006 г., на 86-годишна възраст получава от Министерство на културата наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос и става Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии. На 6 ноември 2007 г. година Валери Петров е удостоен с престижната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“. През 2011 г. е удостоен с почетен знак „Марин Дринов“ на БАН , а през 2013 г. получава наградата за европейски гражданин на Европейския парламент – за принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Поклонението на големия поет и драматург Валери Петров ще е в петък, 29 август, в 11.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“. Поклон пред светлата му памет!

снимка: mycentury.tv

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...