На 18 август отбелязваме един от големите празници, посветени на св. Йоан Рилски. Това е денят на неговото Успение. На този ден през 946 г. светият отшелник си отива от земния свят.

Св. Йоан Рилски се слави и почита като небесен закрилник на българите и на него е посветен най-големият български манастир – Рилската обител. Смята се, че той е оставил свой текст, подобен на завет към неговите последователи. Написаното е запазено по късни преписи, от ХVІІІ-ХІХ в., което поставя въпроси относно автетичността му, или поне на част от него. Въпреки това представлява интерес както за учените, така и за вярващите. Текстът е оформен като наставление към монасите в Рилския манастир и напомня на устав.

31945192_797709387094879_3902449646408040448_n

Предлагаме ви откъс от „Завета”, приписван на св. Йоан Рилски. Текстът е предаден по изследването на проф. Иван Дуйчев „Рилският светец и неговата обител”.

„Новопросветените люде от единокръвния свой народ утвърждавайте във вярата и ги наставлявайте да изоставят непристойните езически обичаи и злите нрави, които дори и след приемането на светата вяра поддържат. Но те вършат това поради простота и заради това се нуждаят от вразумение.

Още много имах да ви говоря, възлюблени ми в Господа мои чедца, но не е възможно всичко да се напише. Предавам ви на Тогова, Който е извор на всяка премъдрост и разум и истински Утешител – на Светия и животворящия Дух, та той сам да ви даде мъдрост, да ви вразуми, да ви просвети, да ви научи и настави на всяко добро дело.

А сега ви оставям възлюбения наш брат Григорий за наставник и началник вместо мене, за когото вие всички свидетелствате, че е годен да ви управлява добре и според Бога, и единомислено го избирате за началник, ако и да не желае, но поради послушание и смирение се повинува на вашето искане. А след това – когото Бог ви покаже.

Аз пък отсега желая да пребивавам в тишина и безмълвие, за да се покая за своите прегрешения и да изпрося милост от Бога. А вие винаги поменувайте във вашите молитви мене, грешния ваш отец, за да получа милост в съдния ден, понеже нищо добро не сторих на земята и се боя от [Страшния] съд и мъките, които са приготвили за грешниците като мене, и Божията благодат да бъде с всички вас, като ви осенява и закриля от всички злини. Амин.

Написа се в годината от създаването от света 6449 [941 от Р. Хр.], в 25-ия ден от месец март.

Аз, смиреният и многогрешен Йоан, първи жител на Рилската пустиня, подписвам със своята ръка и потвърждавам гореказаното.”

текст: Силвия Аризанова