Тютюнева компания плаща 23.60 милиарда долара обезщетение

21 юли 2014

Американски съд в Флорида осъди компания за тютюн на 23.60 милиарда щатски долара наказателни щети в съдебно дело, заведено от вдовицата на дългогодишен пушач, който почина от рак на белите дробове през 1996 година. Случаят е един от хилядите, подадени във Флорида, след като Върховния съд през 2006 г. издаде подобна присъда за  145 милиарда щатски долара. Пушачите и техните семейства трябва само да докажат, пристрастяване и че пушенето е причина за техните заболявания и смъртни случаи.

Щетите са присъдени на Синтия  Робинсън. Тя съди R. J. Reynolds Tobacco Ко през 2008 г. от името на покойния си съпруг, Майкъл Джонсън. „Съдът, чрез произнесената присъда е искал да отправи послание, че тютюнът не може да продължи да лежи на американския народ  и да се продължи с поставянето на смъртоносни химикали в цигарите си“, заяви един от адвокатите на жената, Кристофър Честнът.

Вицепрезидентът и помощник главен съветник на Рейнодс Табако, Джефри Раборн, нарече присъдата „явно прекомерна и недопустимо по силата на държавата и конституционно право.“Тази присъда отива далеч отвъд разумността и справедливостта, и е напълно в противоречие с представените доказателства. Ние планираме да подадем жалба до гореинстанционния съд.“

„Целта на делото е тютюневите компании да спрат да насочват рекламата и посланията си към деца и млади хора“ заяви Уили Гари, втори адвокат, представляващ Робинсън. „Ако ние не получим и стотинка, това е ОК, но ще успеем, ако можем да спасим няколко живота“.

МIAMI (AP)

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Вредата от тютюнопушенето си ни ясни на всички,но…
    смятаме го за безобиден навик ,а то си е огромен порок.
    Признавам и аз съм безсилна пред цигарата.

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)