Туристи от 10 страни ще влизат в България само с отрицателен PCR тест

Сподели:

Туристи от 10 страни – Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Израел и Кувейт ще могат да влизат на територията на България само срещу PCR тест, направен през последните 72 часа. Това гласи заповедта на новия здравен министър проф. Костадин Ангелов, която влиза в сила от утре, 28 юли. За гражданите на Украйна обаче изискването за представяне на отрицателен PCR тест важи от 30 юли, съобщават от здравното министерство.

С отрицателен PCR тест в България могат да пристигат и чужди граждани, пътуващи по съществени причини от останалите трети страни. Като съществени причини в заповедта на здравния министър са посочени: дейността на сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; на лица, пътуващи с цел обучение; пътуващите по хуманитарни причини и представителите на търговско-икономически и инвестиционни дейности.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, страни по Шенгенското споразумение, както и от Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Припомняме, че на днешния брифинг в Министерски съвет Валери Симеонов съобщи, че България ще изисква отрицателни PCR тестове само за влизащите от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония.

 

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...