Туин Пийкс се завръща 25 години по-късно!

10 октомври 2014

Когато преди няколко дни, Дейвид Линч и Марк Фрост обявиха в Twitter завръщането на хитовия сериал от 90-те „Туин Пийкс“, като че ли настаналата истерия сред телеманите можеше да се очаква с абсолютно право. Едва ли е нужно да припомняме, че приключенията на агента на ФБР Дейл Купър в малкото провинциално градче в САЩ, в което нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед (че дори и „совите не са това, което са“), превърнаха сагата в една от най-популярните телевизионни продукции на всички времена. Преди близо 25 г., епизодите постигнаха невероятен рекорд, събирайки над 34 милиона зрители от цял свят пред малкия екран. Дали обаче сега Showtime ще повтори постижението?

twinpeaks2_DaleandOdry

Едно нестандартно съобщение
На 5 октомври Фрост и Линч публикуваха едновременно в профилите си в Twitter мистериозно съобщение – „Онази дъвка, която така обичате, ще се завърне със стил“, като в края добавиха #damngoodcoffee („дяволски добро кафе“). За почитателите на сериала не бе нужно повече – фразата е сред най-емблематичните за един от главните герои в сериала – агент Дейл Купър, който я изрича в един от първите епизоди, докато си поръчва черешов пай. Туитът бе пуснат в 11:30 часа и е още една подсказка – това е времето, в което агентът пристига в Туин Пийкс. И така, кой уби Лора Палмър?!

ikilledlaurapalmer

Завръщането – какво да очакваме?
Преди всичко друго, е нужно да уточним, че става дума за сикуел или просто продължение на историята, оттам където бе спряла през 1991 г., а не римейк на старите серии. Това означава, че най-сетне ще получим отговор на редицата въпроси, които останаха след отворения финал и които като цяло са типични за филмите на Дейвид Линч. Новите 9 епизода от третия сезон ще стартират снимки през 2015 г., а премиерата им е предвидена за 2016 г. Почти сигурно е завръщането в каста на голямата звезда Кайл Маклоклън (агент Купър), който натрупа популярност именно след превъплъщението си в агента на ФБР (и за което дори бе отличен със „Златен глобус“). За съжаление, тепърва се чака информация за останалите имена в актьорския състав, но като имаме предвид, че над „Туин Пийкс“ ще работят първоначалните му създатели Марк Фрост и Дейвид Линч, сме спокойни и в това отношение. Единственото, за което можем да изкажем съжаление е фактът, че актьорът, който изпълняваше ролята на Боб – Франк Силва вече не сред нас, след като през 1995 г. почива след усложнения от ХИВ.

twinpeaks3_LeelandPalmer

Как се ражда идеята и реализацията на сериала?
За феновете на сагата, вероятно ще е любопитно да разберат, че всъщност Туин Пийкс в основата си е разказ за… Мерилин Монро. В края на 80-те Линч и Фрост работят върху филм за живота на кино иконата, но заради проблем с авторските права, се отказват и пренасят повечето си идеи по сюжета именно в историята за хитовата поредица. В същността си Лора Палмър е прототип на Монро – 17-годишно красиво момиче, което всички обичат и иска да стане звезда. В последвалите епизоди от дебютния сезон, тя е жестоко убита и в градчето пристига агент на ФБР, който да разследва престъплението.
Съвсем различна е и първоначалната идея на Линч за може би най-плашещия отрицателен персонаж в киното – Боб. В началото тандемът не мислел да разкрива кой е убиецът, а самият Боб не бил дори предвиден като герой. От ABC обаче настояли за промяна в сюжета за повече зрителски интерес. Докато мислел над промените, режисьорът се загледал в един застаряващ мъж от екипа по декорите, с който работел вече няколко филма, на име Франк Силва. Попитал го дали може да изиграе герой, който да е достатъчно плашещ за публиката и той отговорил утвърдително. Докато снимали първите кадри с него, изображението на Силва било по случайност заснето в огледалото и така на бял свят се появила идеята той да се превъплъти в дух, който обладава главните герои и ги превръща в зловещи убийци.

twinpeaks_bob

Проблемите с феновете
По време на излъчването на сериала, в САЩ се стига до такава масова истерия сред почитателите му, че дори се налага да се открият горещи телефонни линии, на които професионални психолози да обясняват, че „Туин Пийкс“ е филм, Лора Палмър – измислена образ и че хората с нищо не могат да помогнат на агент Дейл Купър в разследването му. Продадени са и милиони тениски с щампи „Аз убих Лора Палмър“, както и с различни фрази от поредицата като например „Совите не са това, което са“. Манията достигна и до България, където бяха издадени и книгите „Тайният дневник на Лора Палмър“ (написан от дъщерята на Дейвид Линч“) и „автобиографията на агент Дейк Купър“ (създаден от брата на Марк Фрост – Скот). И така, до завръщането на любимите герои остават две години, а като че най-сериозният въпрос дотогава остава само един – ще бъде ли „Туин Пийкс“ онзи невероятен кино продукт, който беше през 90-те….

снимки: ABC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)