В България много празници се свързват и с приготвянето на специални ястия. Не само козунака за Великден и свинския кебап за Коледа, а и някои наистина по-специфични и не толкова често приготвяни ястия от българската национална кухня. Точно такова ястие е „Бял мъж“, рецептата за което е характерна за Петровден. Традиционни рецепти за трапезата на Петровден са тези за вареното или печено пиле, пухкавата баница със сирене и яйца, и специалното ястие, приготвено с прясно сирене и мляко „Бял мъж“. Може да сервирате с мед, петмез или любимото ви сладко като десерт на празничната трапеза за Петровден.

Вижте още: Днес е Петровден

IMG_5481
Църквата свети равноапостоли Петър и Павел в с.Одраница, община Земен

Легенда за произхода на ястието „Бял мъж“ е свързана с вярата, че Свети Петър е покровител на жътварите. Дори на Петровден той сам слиза на полето и жъне заедно със селяните. Затова на празника се работи до обяд, а после се празнува. В миналото основното, а често и единственото ястие на нивата е било сиренето. Според легендата, когато жътварите го наредили на трапезата си, за да нагостят Свети Петър, то се разтопило от горещината на петровското слънце. В народните представи тогава е най-топлото време на годината и петровското слънце може да размекне даже камъка. Хората се притеснили, че няма с какво да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден. Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”.

Необходими продукти:
прясно сирене 500 грама
прясно мляко 100 мл
брашно 5 супени лъжици
сол 1/2 чаена лъжица
мед 1/2 кафена чаша

Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за „Бял мъж“ е изборът на продуктите. Преди във всяка българска къща е имало домашно свежо прясно сирене, както и истинско прясно мляко. Днес обаче е трудно да се намерят хубаво сирене и мляко. Ако имате домашни под ръка е най-добре. Ако не, то може да замените прясното сирене с моцарела, а когато избирате прясно мляко да вземете хубаво пълномаслено прясно мляко, към което да добавите и 1 супена лъжица краве масло.
Настъргвате сиренето, а брашното разбивате в студеното прясно мляко, след което го смесвате със сиренето и добавяте солта. Ако ползвате прясно мляко от магазина най-добре добавете и 1 супена лъжица краве масло, за да постигнете трационния вид и вкус. Изсипвате сместа в тиган, най-добре с незалепващо покритие и поставяте на котлона. Бъркате с енергично с дървена лъжица за 4-5 минути, докато се сгъсти. Сервирате „Бял мъж“ с мед или сладко.

снимка: .uvnimg.com