Топ 10 на световните архитектурни творения (част II)

Сподели:

Продължаваме класацията на IN LIFE за Топ 10 на великите творения на човешката фантазия,  красивата креативност на архитектурната мисъл и божествената  красота на съзиданието. След първите пет световни архитектурни творения – ето и продължението на класацията, консултирана от архитекти, без специалните претенции за изчерпателност и без градация в подредбата:

1024px-Sydney_opera_house_side_view

6. Операта в Сидни

Сградата на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на целия австралийски континент. Нейният автор – архитектът Йорт Утсон, е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“.  Той посвещава 9 год. от живота си на това дело. Строежът на зданието започва през март 1959 г. Няколко години по-късно  датчанинът се оттегля шумно, след като няколко подкрепяни от правителството архитекти решават да променят проектирания интериор. Още 7 год. след това операта се довършва. След завършването на сградата през 1973 г. Йорт Утсон така и не отива в Сидни, за да види своето произведение на архитектурното изкуство. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Операта има около 1000 помещения, които включват 2 големи зали за оперни спектакли и концерти, 5 театрални, 5 репетиционни зали, 4 ресторанта, 6 бара и безброй магазинчета за сувенири. В сградата се представят театрални, балетни, оперни и други музикални продукции. Тя е седалище на Операта на Австралия, на Театъра на Сидни и на Симфоничния оркестър на Сидни.

10253930_489938894441698_8279860141433649878_n

7. Заводът за преработка на отпадъци във Виена

Това е една уникална сграда и със сигурност най-красивият завод за боклуци в света, който се намира във Виена  и едно от култовите творения на уникалния гений, световен мислител, творец, хуманист и архитект Фриденсрайх Хундертвасер. Той е посветил целият си живот на природата, на възможната симбиоза с нея в материалното общество, в което ние живеем (и той самият е живял). Преди години, когато управлението на Виена е започнало строителството на завод за отпадъци, незабавно са поверили проекта и дизайна на известния си архитект. Нагласите на обществото са в подкрепа на иновациите и креативността и кой по-достоен автор би могъл да има този проект, от най-големия посланик на екологичното мислене за времето си. И Хундервасер го реализира. Проектът е  красив, различен, пъстър, единствен, замислен с много зеленина и със златни сфери в завършека на всяко тяло, сякаш за да ни подскаже, че Слънцето, Луната, планетите и Вселената са над всичко, над материалните ни и потребителски състезания.

Metropolitan_Cathedral_of_Bras_lia_httpamericasouthandnorth.wordpress.com

8. Катедралата в Нова Бразилия

Иконата на бразилската архитектура Оскар Нимайер, оставя вдъхновяващо наследство на мечтаещ визионер. Нимайер е автор на знакови за родината си обществени сгради, сред които Катедралата в Бразилия. В една септемврийска сутрин през 1956 г. новоизбраният президент на Бразилия Жуселину Кубичек посещава лично вече известния архитект с покана да му помогне за изграждането на нова, разположена в географския център и така балансираща регионите столица на Бразилия, която да замени югоизточната крайбрежна столица Рио де Жанейро. Нимайер, заедно с Лусио Коща  работят в екип по мащабния проект – едва за няколко месеца Коща проектира градоустройството, а Нимайер – множество обществени, търговски и жилищни сгради. Градът е официално открит през 1960 г. Новата столица Бразилия е поле за приложение на теориите на модернизма – носещи се над земята обеми, подкрепени от стройни колони, разделение на функциите – труд, обитаване, отдих и обществено обслужване, огромни площади и обществени пространства.

fallingwater

9. Къщата на водопада

Fallingwater е името на една много специална къща, която е построена върху водопад. Дело е на световният архитектурен гений  Франк Лойд Райт – прочут американски архитект, интериорен дизайнер, теоретик и основоположник на т. нар. органична архитектура, разкриваща свойствата на естествените материали и органично вписваща се в околния ландшафт. Автор на над 1100 проекта – къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и други – 532 от които са реализирани в рамките на 70-годишната му кариера и 409 съществуват и до днес. Творчеството му включва освен това, проектиране на десени, изкуство от стъкло, лампи, сребърни предмети и графично изкуство. В допълнение той е плодовит писател, лектор и философ. Автор е на 20 книги и безчет статии, изнася лекции из САЩ и Европа. Франк Лойд Райт е считан за един от най-великите архитекти на 20 век., а според Architectural Record  и според нашата класация Къщата на водопада е сред най-значителните архитектурни творби в света за последните 100 години..  Тя веднага става известна, а днес е национална историческа забележителност,  която се посещава от хиляди туристи. Това е дом извън реалните представи, той не е стъпил на солидни основи, а се простира върху 30 м. водопад. След първите публикации за тази къща, всички са били покорени от нея.  Тя е проектирана като къща за почивка през уикендите на сем. Кауфман през 1934 г.

burj_khalifa_aka_burj_dubai-wide

10. Бурж Халифа

Бурж Халифа, известен преди откриването си като Бурж Дубай, е небостъргач в Дубай, Обединените арабски емирства, който със своята обща височина от 828 m е най-високата конструкция, строена някога.  Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а сградата е официално открита на 4 януари 2010 година. Тя е част от новоизградения комплекс Даунтаун Дубай, разположен в близост до главния търговски квартал на града. Проектът на Бурдж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор – Уилям Бейкър.  Главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг. Дизайнът на Бурдж Халифа е базиран на комбинираните геометрични компоненти, характерни за ислямската архитектура. В дизайна на сградата има включени архитектурни и културни елементи, характерни за региона. Y-образната основа е идеална за хотелски и жилищни сгради, тъй като чрез нея се постигат максимален брой стаи с външен изглед и максимално оползотворяване на слънчевата светлина. Сградата се състои от три компонента, разположени около централно ядро. С нарастване на височината, в страничните компоненти са направени тераси, така че страничните компоненти стават все по-тесни до върха. Най-отгоре се показва централното ядро, върху което е поставена кула.

снимки: wikipedia.org

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...