Топ 10 най-скандални филми в историята на киното – част 1

20 януари 2019

„Скандал“ е толкова дълбоко понятие. Понятие, вникнало във времето и чието послание винаги е едно и също, независимо от това в коя година или кой век живеем. И все пак, ако днес наличието в киното на имена като шокиращия датски режисьор Ларс фон Триер и винаги провокиращите му творби могат да предизвикат критиката или широката публика, то замислете се какво ли е било в началото на 20 век, когато толкова много теми са били табу за света на изкуството. Предлагаме на вниманието ви 10-те най-скандални филми, разбунили духовете в историята на киното до ден-днешен.

Рождението на нацията (The Birth of a Nation) – 1915 г.
Сам по себе си, филмът на режисьора Дейвид Уорк Грифит нито е толкова впечатляващ, нито толкова скандален, особено на фона на насилието, което днес гледаме непрестанно на големия екран. В началото на миналия век обаче, когато Америка все още е чувствителна към расизма, темата за събията в Гражданската война между Юга и Севера и негативното отношение към тъмнокожите, бързо е заклеймена. Още повече, че афро-американците в лентата всъщност се играят от бели актьори.

freaks

Изроди (Freaks) – 1932 г.
Любопитно е, че това е филм по действителен случай, но със сигурност идеята на режисьора Тод Браунинг да покаже ужасния начин, по който обществото приема физически обезобразените хора, не допада на индустрията по онова време. Лентата е забранена, въпреки търговския си успех, вероятно защото мнозина виждат в нея най-вече „присъда над култа на привлекателността“.

Triumph of the will

Триумф на волята (Triumph des Willens) – 1935 г.
Лени Рифенщал ще остане в историята на киното като жената, превърнала Третия райх в изкуство на големия екран. Както и сами можете да се досетите обаче, това е на определена цена – тя е заклеймена като „мотор на нацистката пропаганда“ и попада в затвора за работата си над филми като „Триумф на волята“. Лентата разказва именно за създаването на хитлеристката партия в Нюрнберг, а преди да бъде призната като шедьовър, кариерата на Рифенщал е съсипана, тъй като никой не желае да работи повече с нея заради ужасното й реноме.

Viridiana

Виридиана (Viridiana) – 1961 г.
Премиерата на филма в Кан води до нечуван по размерите си скандал по това време. Причината – мексикано-испанската продукция разбулва теми-табу като инцеста, сексуалния фетишизъм, лицемерието на църквата, буржоазията и т.н. Тя моментално е забранена за лица над 16-годишна възраст, а на режисьора Луис Бюнуел е забранено дори да посещава Испания (където е заснет филмът) за известно време.

ClockworkOrange

Портокал с часовников механизъм (A Clockwork Orange) – 1971 г.
Не са много онези филми, които успяват до такава степен да разбунят духовете в обществото и същевременно да бъдат признати за шедьоври. „Портокал с часовников механизъм“ обаче е точно такъв и благодарение на него, Стенли Кубрик утвърждава реномето си на един от най-гениалните режисьори в киното. В лентата, екранизация по едноименния роман на Антъни Бърджес, той налага концепцията за заложеното в човек зло, което се развива още повече в условията на тоталитарно общество. Както можем да предположим, по онова време продукцията е приета „на нож“, но с годините се налага сред най-добрите заглавия в седмото изкуство.

(следва продължение)

снимки: IMDB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)