Топ 10 места, на които да посрещнем Коледа – част 2

16 декември 2018

След като ви предложихме да се запознаете с първите пет интересни места и  ви разходихме из Финландия, САЩ, Канада, Германия и Австрия, днес е ред и на останалите празнични идеи…

reykjavik_christmas

Рейкявик, Исландия
Дали в Лапландия или в Исландия, посрещането на Коледа е само по себе си като част от приказка. Защото когато стане дума за точно този празник, тук има една малка, но съществена особеност – подаръците се раздават не от един, а от цели.. 13 дядо Коледа. Детската радост започва още рано-рано в Коледното село в Harfnarfjordur, където живеят елфите, подготвящи се да зарадват най-малките, а настъпи ли първият час, започва да се чува звън на камбани, докато небето се озарява от фойерверки и огньове. Местният базар на Ingolfstorg e съставен от редица красиви малки хижи, от които може да се сдобиете с различни лакомства и украса, а усещането за магия покрай покрития с бял пухкав сняг и коледни лампички Рейкявик се засилва още повече от прочутото Северно сияние. Или както вече казахме, посрещането на Коледа тук е като част от приказка.

prague-christmas-festival

Прага, Чехия
И като заговорихме за приказки, ако на света има малцина, които не биха се впечатлили от величеството на Стария град на Прага, то по Коледа, когато той е буквално неземен с феерията си от светлини и цветове, едва ли някой би останал равнодушен пред обаянието му. В навечерието на празника всяка една година Централният площад (Staromestske Namesti) се превръща в традиционен коледен базар, на който може да се насладите както на типичния сладкиш Trdelnik, полят с чашка ликьор Бешеровка или със сладкото греяно вино, така и на най-различни видове развлечения – от танците на деца в традиционни носии до концерти на местни изпълнители и дори и на мини зоопарка с понита, козе, овце и лами. А гледката на огромната коледна елха в центъра на площада, контрастираща с величествените барокови сгради със сигурност ще ви напомни, че това е преживяване, което трудно ще забравите.

sanmiguel_church_christmas

Сан Мигел де Аленде, Мексико
Богатото културно наследство и религиозният дух на това красиво калдъръмено градче го превръщат в едно от най-любопитните места, на които да се насладите на празника. На Коледа улиците са обсипани с различни театрални шествия с възстановки на сцени от Рождество Христово, като не бива да се учудвате, ако на почти всеки ъгъл се натъквате на „Мария и Йосиф, които пътуват до Витлеем“. Не пропускайте да разгледате и грандиозните местни църкви със запазени архитектура, широките обществени площади, създаващи неповторимо усещане за романтика и особено на централния „Ел Хардин“, където са съсредоточени танците и другите развлечения и където може да се почерпите с местния пунш или пък с традиционен коледен сладък хляб.

Санта Клаус, Индиана
Логично е, че едва ли бихме пропуснали в тази коледна класация град, чието име е… Санта Клаус (на най-горната снимка). Но дори и пренебрегвайки тази малка подробност, то няма как да не отчетем факта, че това е едно от малкото места в света, в което Коледа се празнува… 365 дни в годината. Тук живеят едва 3000 жители, но сред тях се намират и такива с големи сърца, които се подвизават като доброволци, наречени „елфите на дядо Коледа“. Основната им задача е да отговорят на всяко едно от хилядите писма от деца по света, които получава Добрият старец (традицията се спазва още от 1930 г). Сред най-известните атракции е увеселителният парк Holiday World, а дори и да се чувствате твърде възрастни за подобни усещания, то окиченият с цветни лампички, пресъздаващи духа на Коледа, път до езерото Рудолф (дълъг точно 1,2 мили) няма начин поне за момент да не ви върне обратно в детството.

valkenburg2

Валкенбург, Холандия
Ще завършим коледните си предложения с най-чудноватото, а защо не й най-атрактивното от тях?! Всяка година преди празника, в Холандия отваря врати базарът във Валкенбург, който е най-големият и най-старият в цяла Европа. Всъщност дотук нищо странно, но само до момента, в който не уточним, че е разположен в… пещерата Флувееленгроте, точно под руините на замъка, на който е кръстен градът. Всяка година базарът е декориран по съответната тема – веднъж е посветен на дома на Добрия старец, друг път – на работилницата му и т.н. За фон има най-различни коледни артистични и музикални представления, но те бледнеят пред запазените в пещерата стенописи и рисунки, датиращи от римско време, както и пред Параклиса от 18 век. На безбройните дървени щандове може да намерите ръчно изработени подаръци или просто да похапнете и пийнете чаша греяно вино. Да, тук Коледа не е това, което бихте очаквали където и да било другаде, но и точно в това е истинският чар на празника във Валкенбург.

текст: Митко Попов
снимки: fansshare.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)