Тиарите на кралица Летисия (част 1)

14 август 2018

През 2014 г. испанският крал Хуан Карлос се отказва от престола в полза на своя син, настоящия крал на Испания Филип VI. Неговата съпруга съответно става кралица и днес ще разберем какви скъпоценноти носи тя в тази си роля.
За начало- накратко за самата кралица:
За Летисия бракът с испанския престолонаследник е втори. Преди това тя е живяла цели 10 години със свой преподавател, с който се разделя през 2000. През 2003 г. Астурийския принц и журналистката Летисия обявяват официално своя годеж, а сватбеното тържество се състои на следващата година.
219468013
През октомври 2005 се ражда първата дъщеря Леонор, наследницата на престола. След още 2 години се ражда и втората дъщеря -София.
219462157

Летисия е много красива дама и с право се смята за една от най-елегантните представителки на кралски династии. 
А сега към тиарите…

 

Тиара Флер де Лис, Хералдическа тиара

-1-2

Тази изискана тиара е изготвена през 1906 г.  Крал Алфонсо XIII я подарява на сватбата на своята невеста, принцеса Виктория Евгения де Батемберг. Виктория толкова обиква тази тиара, че не е позволявала дори на дъщерите си да я носят. 

-1-3

Днес хералдичеката тиара носят само кралиците на Испания. Наследява я кралица София, а от нея и Летисия. Кралиците носят тиарата в изключително тържествени случаи.

Кралица София Гръцка

Кралица София Гръцка

 

-1-8

 

 

Цветна тиара

-2-2

Тиарата е изработена през 1879 г., а крал Алфонсо XII я подарява на своята невеста ерцхерцогиня Мария Кристина Австрийска. В един момент обаче се налага тиарата да бъде продадена. През 1962 г. тази тиара е купена от генерал Франциско Франко и от името на всички испанци е подарена като сватбен подарък на София Гръцка с Хуан Карлос.

 

 

Сватбата на София Гръцка и крал Алфонсо

Сватбата на София Гръцка и крал Алфонсо

 

219460206

 

 

Пруска тиара

-3-4

Една от най- скъпите тиари в колекцията на Летисия е една и от най- любимите й. Именно тази тиара тя носи на своята сватба. Тази тиара, изработена от немски ювелири, е получила като сватбен подарък от своя баща, Кайзер ВилхелмII, принцеса Виктория Луиза Пруска, бабата на София Гръцка.

219466810

 

-3-3

 

-3-12

Источник: kulturologia.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)