„Течното злато“ на България

29 септември 2014

Само преди дни, Европейската Комисия одобри добавянето на Българското Розово масло в списъка със защитени географски наименования. И макар всички да сме чували за него, знаем ли какво точно представлява нашето Розово масло и защо го наричат „Течното злато“ на България?

„Течното злато“ на България

„Течното злато“ на България

Розовата Долина в района на Казанлък е един от най големите производители на Розово масло в света. Българското Розово масло е с изключително високо качество, благодарение на специфичното географско разположение и климатични особености на Казанлъшката долина. Температурата през февруари, когато се формират пъпките на розата, е изключително подходяща, а комбинацията с песъчливата почва и нивото на валежите по време на розобера(през май и юни), позволява вече повече от 3 века в Розовата долина да се отглежда световно известната Българска маслодайна роза(наследник на така наречената „Роза Дамасцена ”). Условията в нашата долина са дори по-подходящи за отглеждането на розата и извличането на максимално количество розово масло от нея от родината й – Тунис.

unnamed4545

Маслодайните рози започват да се отглеждат в древна Персия. Това е и първата страна, която произвежда розово масло. Според легендите, войниците на Александър Македонски я пренасят на Балканския полуостров по време на своите походи.

Розовото масло всъщност е етерично масло, което се извлича от цветовете на маслодайната роза. То се получава чрез дестилацията на свежите розови цветове с водна пара или чрез метода на екстракциял При него материалът се екстрахира с етер, при което се получава т.нар. „розов конкрет“. Той представлява меко, восъкоподобно вещество, от което розовото масло се извлича с алкохол. За производството на един грам розово масло са нужни повече от 1000 цветчета.

un33named

Розовото масло е наричано „течното злато” на България, защото е най-търсеното и с най-високата цена на международните пазари. То съдържа повече от 300 ценни съставки, с уникален ефект върху човешкото тяло. Маслото се използва широко както в парфюмерийната индустрия, така и при лечение на рани , кашлица, гърло, нервно напрежение, безсъние и стрес.

un2named

Благодарение на уникалните му качества и свойства, Българското розово масло се използва от най-големите производители на парфюми и е ценна съставка в ароматите на марки като Elizabeth Arden, Kenzo, Channel, Bulgari, Paco Rabanne, Еstee Lauder и много други.

Текст: Елена Михайлова
Снимки: bbf.biodiversity.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)