Пастата има много „геометрични“ разновидности, но талятелите в последно време все повече се харесват на шефовете на известни ресторанти. Те все повече ги включват във менюто в различни известни или авторски рецепти.
Ето една интересна рецепта, предложена от главният готвач на Medusa Bar&Dinner, Виена:
- 400 г талятели
- 100 г прошуто
- 100 г. сметана
- 2 с.л. маслинова сол
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 50 г пармезан
- 1 с.л. масло
- черен пипер
Талятелите (400 г) се пускат във вряща подсолена вода и се сваряват за няколко минути, според указанията на опаковката. Изваждат се, отцеждат се и се измиват със студена вода.
В дълбок тиган се задушават в масло до омекване лук и счукан чесън. Щом зеленчуците омекнат, се добавя нарязаното на ленти прошуто. То само леко се обръща, за да съедини вкусовете си с лука. Прибавят се талятелите и сметаната и ястието се разбърква много добре. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Талятелите се сервират топли, навиват се на спирала, за да се оформят като купчинка в центъра на дълбока, подходяща за паста чиния. Отгоре се поръсват с настърган пармезан и накрая с маслинената сол.
Вкусно! Но само за обяд, за да имате достатъчно време в остатъка от деня,да изразходите сериозната енергия, която това вкусно италианско ястие ще ви даде.