Тайната на скалистите градове

Тайната на скалистите градове

16 декември 2014

Архитектурата е отделен вид изкуство. Причудливите форми на някоя сграда, величието на катедрала, малките детайли по старинен прозорец – всичко това спира дъха на обикновения човек. Има обаче и цели градове, които са построени върху скали или издълбани в самите планини – погледнете от тях надолу към морето или земята, и ще ви се завие свят. Подбрали сме някои от най-прекрасните и внушителни скални градове в света, насладете им се:

 Акапулко, Мексико (Acapulco) – Акапулко е прочут мексикански курортен град, добил известност от 1950-те година, когато холивудски звезди и милионери започнали да го използват като място за бягство от ежедневието. И все пак, той си остава популярна туристическа дестинация, особено сред мексиканците и студентите от САЩ, които идват тук за пролетната ваканция. Освен атрактивния нощен живот, друго интересно преживяване е да присъстване на някой от впечатляващите скокове на водолазите от скалите на La Quebrada. Традицията започнала още през 1930 г., когато млади мъже, случайно се състезавали един срещу друг, кой ще може да скочи от най-високата точка в морето. Днес скачаците са професионални водолази и много от хората дошли да ги гледат се допитват до тях за съвет.

 Тайната на скалистите градове

Бонифацио, Франция – Бонифацио е град в южната част на остров Корсика, чийто укрепления се простират по протежение на скалистите върхове, извисяващи се на около 70 метра надморска височина. В продължение на години те са били подкопавани от силата на Средиземно море и днес къщите, издигнати на самия ръб изглеждат все едно са надвесени над пропастта. Погледнат от морето Бонифацио е бял град блестящ на слънцето и провесен над бурните вълни отдолу. Разходката из Бонифацио няма как да мине без посещение на китното и огряно в нощни светлини пристанище, където може би е ситуиран социалният център на града. Хотели, кафенета, ресторанти, бутици и яхти очакват жадните за забавления туристи. Не далеч е отворен аквариум с подбрани представители на морската фауна, а още по-нататък започват пътеките към закътаните и идилични заливи с още по-неустоими пясъчни ивици.

 3

Bandiagara Escarpment, Мали – Bandiagara Escarpment е пясъчна скала в Земята на догоните в Мали, която се издига на около 500 метра от земята. Тези скали са осеяни с древни пещерни жилища на хората телем. Те издълбали на високо ниши, в които да погребват мъртвите, предпазвайки ги от внезапни наводнения, характерни за района, а по скалите над тях построили десетки села. През 14 век новопридошлите догони изгонили телемците и останали жители на района и до днес.

 4

Меса Верде, САЩ – Меса Верде, издигнат в югозападната част на щата Колорадо, е дом на известните скални жилища на древните анасази, предци на племето пуебло. Града е най-големият археологически резерват на територията на САЩ и е със статут на национален парк, който е част от световното историческо наследство на Юнеско.

 Редактор: Стефани Калчева
снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)