Таймс: Проруската позиция на Ципрас може да усложни отношенията ЕС – Русия

28 януари 2015

Проруската позиция на новия гръцки премиер Алексис Ципрас може да усложни политиката на ЕС спрямо Русия, предупреждава в своя статия вестник „Таймс“.

В материала се отбелязва, че представителите на СИРИЗА призоват за отмяна на санкциите срещу Русия, излизане на Гърция от НАТО и напускане на военноморските сили на САЩ от военноморската база на остров Крит.

Политиката на санкции по отношение на Русия заради кризата в Украйна според Ципрас ще навреди на самата Европа. По думите му „ЕС сам стреля себе си в краката“. Гърция и Русия обединяват „традиция на обща борба на народите, общи религиозни убеждения, общи политически и културни корени“, пише изданието, цитирайки новия ръководител на гръцкото правителство.

Според ръководителя на Гръцката фондация за европейска и външна политика Танос Докос, „СИРИЗА ще работи за подобряване на отношенията с Русия“. Въпреки това, анализаторите смятат, че съществува „определена червена линия“, която гърците не могат да преминават като членове на ЕС и НАТО. Относно възможността за пръв „разрив в единната политика на санкции срещу ЕС“, Докос обясни, че това зависи от това кой ще бъде назначен на поста външен министър на Гърция и как ще се развият отношенията с Европа. Според него, ако нещата вървят добре, новият кабинет ще се опита да избегне разногласия с Брюксел. /ТАСС

снимка: temadaily.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)