С 1,7 млрд. лв. казваме сбогом на Живковия дълг

С 1,7 млрд. лв. казваме сбогом на Живковия дълг

13 януари 2015

Идва краят на комунистическите дългове, които България изплаща вече 25 години.

В четвъртък ще бъде направено последното плащане по задължения за 10,3 милиарда долара, натрупани по времето на Тодор Живков, пише „Преса“. През март 1990 г. кабинетът на Андрей Луканов налага мораториум върху изплащането на борчовете. Няколко години по-късно се сключва договор с Лондонския клуб за намаляване и разсрочване на държавните задължения и те биват заменени с облигации за 5,1 милиарда долара.

Осем години по-късно, през 2002 година, финансовият министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Вечев ги заменя с глобални облигации – в евро и долари. През 2003 година страната погаси изцяло евровите, а доларовите, които са с фиксирана лихва 8,25%, предстои да бъдат платени окончателно след ден.

Последната вноска, която е предвидена за 15 януари, е за 1,7 млрд. лева. За съжаление тези пари не са спестени от правителствата, а отново бяха взето назаем. През юни 2014 година кабинетът на Пламен Орешарски зае 2,9 млрд. лева от външните пазари, с които да се изплати емисията и да посрещне други плащания.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)