Създадоха технология, превъзхождаща холограмата

01 февруари 2018

Нова технология се доближава до идеалистичните представи за проекция на движещи се образи. Физици са използвали лазери и капсулирани целулозни частици, за да създадат впечатляващи движещи се триизмерни изображения, подобни на въздушния образ на принцеса Лея от „Междузвездни войни”, предава technews.bg.Обемните изображения са значително по-реалистични от познатите холограми, защото могат да се виждат еднакво добре от всички страни. Технологията, за която съобщава MIT Technology Review, е все още млада, но обещава революция в боравенето с триизмерни образи.

Светещи прашинки
За да прожектират обемно изображение във въздуха, учените решили да използват набор от лазерни лъчи. Част от лазерите са приложени, за да създават сили, които движат частиците целулоза във въздуха – в капсулирано пространство. Едновременно с това други лазери осветяват летящите във въздуха фини частици. Чрез преместване на частиците много бързо, човешкото око започва да вижда движещо се изображение. Технологията наподобява отпечатването на образ, но не върху хартия, а във въздуха – и след това неговото мигновено изтриване, обяснява Даниел Смали, водещ автор на изследванията. Първият образ, създаден от учените, е на малка пеперуда, която сякаш танцува над човешки пръст. Вторият образ, генериран по новата технология, е на завършващ студент, който имитира принцеса Лея от „Междузвездни войни”.

Истинско 3D
Тъй като се състоят от светещи частици във въздуха, изображенията могат да бъдат гледани от всеки ъгъл. С това те се явяват по-добри от холограмите, които могат да се наблюдават само под определен ъгъл – дължащ се на проекцията им върху 2D повърхност. Възторгът на учените не е случаен. Новата техника се оказва визуално много близка до показваното в легендарния филм „Междузвездни войни”. „Начинът, по който го правят, е наистина страхотен. Можете да имате наоколо кръг от хора и всеки човек ще може да го види от собствената си гледна точка. Това не е възможно с холограма”, коментира Къртис Бродбент от Университета в Рочестър, който не е участник в изследването, но работи върху конкурентна технология. Новата техника се нарича „обемно изображение” и е приложима за създаване на движещи се 3D образи, които зрителите могат да наблюдават от всеки ъгъл. Физици и от други университети са на мнение, че технологията се доближава по-близо до идеалистичните представи за 3D проекция на движещи се образи. „Дава цялостна картина – точно защото това не е обикновена холограма”, казва Майлс Паджет, оптичен физик в Университета в Глазгоу, Великобритания. Първоначално Смали смятал, че заради гравитацията, частиците ще паднат и няма да е възможно поддържането на обемното изображение. Енергията на лазерната светлина обаче може да променя налягането на въздуха по начин, който задържа частиците нагоре, казва изследователят. Най-прекрасното е, че тук реално няма прожекционен екран. Това прави възможно човек да тикне ръката си вътре в обемното изображение – което при други технологии за 3D образи би било невъзможно.

Перспективи
Засега техниката, описана в доклада, създава съвсем малки образи – с големина само милиметри. Устройството, което Смали използва за проектиране на обемните изображения, е малко по-голямо от детска кутия за обяд, казва самият той. Технологията е в състояние да очертава предимно контури, тъй като скоростта, с която може да се движи всяка частица, е ограничена. На всичкото отгоре подобно изображение може да бъде лесно издухано от въздушен полъх. Ако тези ограничения бъдат преодолени, технологията ще може да се използва за създаване на истински нови триизмерни дисплеи. В бъдеще методът може да намери приложение в медицински процедури, както и, разбира се, за забавление.

снимка: nwaonline.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)