СУ, Медицинският и Техническият са топ университетите в България

05 октомври 2015

Софийският университет, Медицинският университет – София и Техническият университет – София са водещите университети в България, твърди екип, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ – дирекция „Висше образование“ в МОН, която работи с консорциума от организациите Институт „Отворено общество“, социологическа агенция МБМД и „Сирма Солюшънс“. Класациите са направени на база 6 основни групи индикатори. Тежестта им се разпределя по следния начин: „Реализация и връзка с пазара на труда“ – 35%; „Учебен процес“ – 25%; „Научни изследвания“ – 20%; „Престиж“ – 10%; „Социално битови и административни услуги“ – 5%; „Учебна среда“ – 5%.

Софийският университет е лидер в 21 от общо 22 класации по професионални направления, в които обучава студенти. Те са: Билогия, Биотехнологии, Икономика, Информатика, История и археология, Математика, Науки за земята, Обществени комуникации (тук СУ дели първото място с Американския университет), Педагогика, Педагогика на обучението по…, Политически науки, Право, Психология, Религия и теология, Социални дейности, Социология, Туризъм, Физически науки, Филология, Философия и Химически науки.

Най-старият ни университет отстъпва първото място само в едно от направленията, по които обучава студенти – Администрация и управление, където лидер е Американският университет с 66 точки, а СУ е на второ място с 62.

Безспорен водач в областта си е Медицинският университет в София. Той е №1 във всяко от петте направления, по които обучава студенти: Медицина, Дентална медицина, Фармация, Здравни грижи и Обществено здраве.

Софийският университет и Медицинският университет в София са двете висши училища с най-висок сбор точки от всички оценени направления по висши училища – 75. Толкова има СУ в направление „Математика“ и МУ-София в направление „Медицина“.

Техническият университет в София е лидер в 5 от 8-те направления, в които обучава студенти. Те са: „Енергетика“, „Комуникация и комуникационна техника“, „Машинно инженерство“, „Транспорт, корабоплаване и авиация“ и „Общо инженерство“.

Химикотехнологичният и металургичен университет е водещ в 3 от 5-те си професионални направления. Те са: „Химични технологии“, „Материали и материалознание“ и „Електротехника, електроника и автоматика“.

Единственият частен университет в България, който е лидер в професионални направления е Американският университет. Той е №1 в обучението по направленията „Администрация и управление“ и „Обществена комуникация и информационни науки“.

снимка: obrazovanieto.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)