Суеверията - от какво се страхуват хората по света

Суеверията – от какво се страхуват хората по света

02 ноември 2014

Да ти мине черна котка път! На някои от това им се изправя косата, докато за други е преди всичко забавна ситуация. Всъщност, суеверия има навсякъде по света, като разликата е единствено във вида – например в Азия и по-конкретно, в Китай се плашат от… брада и мустаци, факт, който в Европа би предизвикал единствено смях. Да видим в какво вярват и от какво се страхуват хората в различните държави по света.

Великобритания – за страна, в която дъждът е далеч по-често явление от яркото слънце, е доста куриозно да избягваш да отваряш чадър на прага на дома си, но англичаните действително вярват в това суеверие и се стараят да го избягват. Други любопитни страхове са: да не се минава под стълба и да не видиш едновременно две врани.

Русия и някои страни от Източна Европа – тук е доста разпространено вярването, че не бива черна котка да ти мине път, защото те лишава от късмет. В Русия например, ако това се случи, се хващат за копче или плюят през рамо, докато при нас се превърташ три пъти във всички посоки.

Китай – като повечето страни в Азия, и това е място, на което суеверията определено са на почит. Забавно е обаче, че повечето местни избягват носенето на брада и мустаци, тъй като вярват, че това е поличба, която носи лош късмет. И ако това ви се вижда странно, то какво да кажем за факта, че след полунощ никой китаец не си реже ноктите, за да не извика в дома си духовете на покойниците. Сред омразните предмети в държавата е и метлата – счита се, че удариш ли с нея някой, го обричаш на проклятие през целия му живот.

Япония – азиатците откровено избягват някои цифри, като при японците трудно ще видите номерация с 4 и 9. За тях първото число се асоциира със смъртта, а второто – с болест. Традиционните клечки за хранене никога не се поставят забодени в ориза, за да не предизвикаш смъртен случай, а през тъмната част на денонощието никога не поглеждат към огледалото (мнозина дори го и покриват) по същата причина.

Италия – говорейки за числата, на Апенините никога няма да срещнете „17“ (например авиопревозвачът Alitalia няма подобно място в самолетите си). Причината за този страх – римските цифри за 17 (XVII) пресъздават думата VIXI, което на латински означава „С живота ми е свършено“. Друго любопитно суеверие в Италия е, че в дома ти не трябва никога да влиза птица.

Петък 13-ти – в редица държави по света, т.н. „черен петък“ предизвика необясним страх сред хората. Според нумеролозите, числото 13 се възприема за нещастно, защото се намира веднага след 12, което пък се счита за даряващо положителна енергия и символика. При картите „Таро“, които предсказват бъдещето, това е картата на смъртта, а според християните това е числото на предателството, препращащо към тайната вечеря (на масата около Исус са седели 12-те апостоли, докато 13-тият гост е предателят Юда). В Древен Рим пък смятали, че ако на едно място се съберат 12 магьосници, 13-тият е самият дявол. Затова и на петък, 13-ти малцина по света са тези, които предприемат излишни рискове.

снимка: Cbc.ca

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)