Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали

17 октомври 2014

Advanced Style е документален филм, който изследва живота на седем уникални нюйоркчанки, чийто еклектичен стил и жизнен дух определят тяхното отношение към остаряването. Продуцентът Лина Плиоплайте следва тези модерни дами по време на ежедневните им приключения в града, снима техните най-забавни и трогателни моменти. От момента, в който първоначално среща тези ярки американки по улиците на Ню Йорк, е очевидно, че те са предопределени да станат известни. От бляскавата 81-годишна танцьорка от легендарния Apollo theater, през 80-годишната собственичка на бутик в Upper West Side със склонност и афинитет към аксесоарите, до 93-годишната художничка, известна с пъстрите си ансамбли и емблематични червени мигли, изработени от собствената й коса… Тези дами предлагат своята собствена уникална гледна точка за преодоляването на препятствията в живота със стил и елегантност, което доказва, че възрастта е просто състояние на ума. Advanced Style рисува цветни и интимни портрети на независими, стилни жени, които оспорват традиционните идеи за красота, стареене, и все по- увеличаващата се мания на западната култура към запазването на младостта.

Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали

Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали

Ари Сет Коен
„Израснал съм в Сан Диего и най-добрата ми приятелка бе моята баба. Имам специална връзка с по-възрастните хора още от дете. Моята баба Блума ми каза, че ако искам да направя нещо творческо трябва да се преместя в Ню Йорк. През 2008, след смъртта на баба ми, най-накрая го направих – преместих се в NYC. Незабавно бях вдъхновен от невероятно облечени, жизнени и активни възрастните дами, които виждах из града. Взех назаем от съквартиранта си камера, (без да имам опит преди това) за да мога да снимам и интервюирам тези уникални по-възрастни хора. По това време аз живеех в Уилямсбърг, Бруклин и всеки ден посещавах една и също кафене. Лина работеше в кафенето и аз наистина бях запленен от чувството й за стил и невероятна енергия. Един ден просто влязох и казах: „Дойдох наскоро в Ню Йорк и си търся приятели.“ В началото Лина беше малко изненадана от откровението ми, но аз знаех, че с нея ще имаме много общо в бъдеще. Споделих й идеята си за започване на блог, в който да разполагам снимки и интервюта на стилни възрастни дами. Няколко месеца по-късно блогът бе реалност, като набираше много бързо популярност. По това време Лина вече работеше като видео-график и правеше модни видеоклипове. Тя се свърза с мен през Facebook и попита дали може да заснеме някои от моите прекрасни модели. Именно така се роди идеята за филма. Лина и аз започнахме да интервюираме някои от дамите от моя блог, и осъзнахме, че имаме история, която трябва да бъде разказана. Снимахме дамите в продължение на четири години и най-накрая сме готови да представят пред света нашия филм“.

Лина Плиоплайте
Тя е режисьорка, родена в Литва. В момента живее и работи в Ню Йорк. Началото на режисьорската си кариера си започва като студент по журналистика в Литва, а по-късно в CU Boulder. След като се премества в Ню Йорк през 2007 г., тя успява да развие любовта си към модата по време на работата си за списание NYLON. В момента работи по късометражни филми, музикални клипове и документални ленти за ярки личности. Advanced Style е нейният първи режисьорски дебют в игралното кино.

Прожекцията на филма ще бъде в неделя, 19 октомври, в Културен център G8 ул. „Уилям Гладстон“ 8, от 17:30 ч.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)