Старите обувки на нов глас

Сподели:

Феновете  на художничката Чиару Шиота (Chiharu Shiotaя познават като човека-паяк, една жена, която тъче предмети и тела в огромни размери и абстрактни форми с платна и мрежи.  И ето – тя не изневерява на стила си. Нейната пътуваща инсталация, „През Континентите“ е поредната спазена традиция от нея.  Първоначалното представяне бе във Вашингтон и аудиторията остана запленена от стотиците червени линии като лъчи от пурпурно слънце „стрелващи“ се във въздуха и обединявайки в една небесна точка стотици обувки.

Стари обувки на нов глас
Стари обувки на нов глас

Шиота намира смисъл в ежедневните материалите, които ни свързват: обувките, които носим, клавишите, нашите джобове. За своя проект „През Континентите“, тя събира обувки от стари пазари, както и от приятели и непознати. Когато е възможно, тя моли хората, дали обувката да напишат бележка, обясняваща значението на обувките или някакво послание.

2014-08-27-PerspectivesChiharuShiota104_CoryGrace

Обувките са се превърнали в символичен елемент за Шиота. Тя напуска Япония през 1996 г., за да учи в Берлин.  Връщайки се там  тя скоро започва да се чувства объркана. Не може да открие своето точно място и дом.  Тогава  Чиару открива усещанията на обувките и „сякаш попълних празнината във въображението си. Обувките ми напомнят за пътища, за притежание, за удобство, но също така и за това,  че често те вече не ти стават или остаряват“, споделя Шиота. Тя е избрана да представи Япония на  Венецианското Биенале.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...