Старите обувки на нов глас

04 септември 2014

Феновете  на художничката Чиару Шиота (Chiharu Shiotaя познават като човека-паяк, една жена, която тъче предмети и тела в огромни размери и абстрактни форми с платна и мрежи.  И ето – тя не изневерява на стила си. Нейната пътуваща инсталация, „През Континентите“ е поредната спазена традиция от нея.  Първоначалното представяне бе във Вашингтон и аудиторията остана запленена от стотиците червени линии като лъчи от пурпурно слънце „стрелващи“ се във въздуха и обединявайки в една небесна точка стотици обувки.

Стари обувки на нов глас

Стари обувки на нов глас

Шиота намира смисъл в ежедневните материалите, които ни свързват: обувките, които носим, клавишите, нашите джобове. За своя проект „През Континентите“, тя събира обувки от стари пазари, както и от приятели и непознати. Когато е възможно, тя моли хората, дали обувката да напишат бележка, обясняваща значението на обувките или някакво послание.

2014-08-27-PerspectivesChiharuShiota104_CoryGrace

Обувките са се превърнали в символичен елемент за Шиота. Тя напуска Япония през 1996 г., за да учи в Берлин.  Връщайки се там  тя скоро започва да се чувства объркана. Не може да открие своето точно място и дом.  Тогава  Чиару открива усещанията на обувките и „сякаш попълних празнината във въображението си. Обувките ми напомнят за пътища, за притежание, за удобство, но също така и за това,  че често те вече не ти стават или остаряват“, споделя Шиота. Тя е избрана да представи Япония на  Венецианското Биенале.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)