Старите линии на метрото в Лондон се превръщат във велоалеи

07 март 2015

В 21 век – времето на модерните технологии, иновативното мислене винаги се цени високо. Точно такъв тип иновация откриваме и в най-новия проект на Gensler, който предвижда старите линии от лондондското метро, които отдавна са излезли от употреба, да се превърнат във .. велосипедни и пешеходни алеи. Да, подобно начинание действително звучи доста мащабно, но е факт и съвсем скоро ще бъде реалност и на практика. Любопитното е, че метро линиите ще бъдат така реконструрирани, че движението по тях да генерира енергия, с която да се захранва електрическата им мрежа. Те ще бъдат обособени и на отделни зони – за отдих и атракции и с културна и историческа насоченост.

659a0827d93dadc426499966a1c86475
„В днешно време Лондон буквално е на ръба на пренаселване и именно ние, хората, трябва да се опитаме чрез творческо мислене да реализираме потенциала на нашата инфраструктура. Адаптацията на старите тръби и тунели може да осигури бързи мобилни решения“, разкрива един от съдружниците в Gensler Иън Мълкейхи.

under-line-subterranean-path

Подземното пространство ще се захранва от една-единствена станция (ръководителите на проекта все още се колебаят между Charing Cross и Holborn), а тепърва се предвижда да се разрастне дотолкова, че в него да бъдат реализирани и изложби, магазини, места за официални събития и др. Тук вероятно е моментът и да припомним, че лондонското метро, което съвсем наскоро навърши 150 години (открито е през 1863 г.), е най-старото и едно от най-големите в света въобще. Доколко обаче този факт ще мотивира колоездачите да сменят маршрута от „покрай Темза“ до „под Темза“ е друг въпрос.

текст: Митко Попов
снимки: The Guardian, Gensler.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)