Старинен храм „Света София“

17 септември 2018

Църквата „Св. София“, приела името на Божията Премъдрост, е най-старият паметник на ранната християнска епоха на Балканите, символ на миналото и вечността на град София. Първите разкопки в основите на църквата „Св. София“ през 1893 г. и последващите – през 1910-11 г. и втората половина на ХХ в., откриват зидове на още няколко храма-предшественици със същото име. Едни археолози споменават три, други – пет.

Историята на храма започва с построяването на цимитериална (гробищна) еднокорабна църквица с размери 10,10 м на 4,65 м недалеч от укрепените крепостни стени на римска Сердика (Сардика), днешна София, на възвишение в източната част на некропола. Това станало по времето на император Константин Велики – скоро след издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият император често посещавал града, казвайки:“Моят Рим е Сердика!“

IMGP5938IMGP5938

От този параклис се е запазил част от мозаичния под, а олтарната мозайка, представяща райската градина, днес се пази в Националния археологически музей. Вероятно църквицата е била разрушена от нападението на вестготите в края на IV в. Безспорното е, че този храм поставя началото на строителството на християнски храмове в Сердика.

Повечето народни предания за построяването на първия храм „Св. София“ са свързани с легендата за принцеса (мома) София, наследница или родственица на Константин Велики. Дошла болна в Сердика, излекувала се, останала в града и за благодарност съградила църквата, а след смъртта си била погребана в нея.

IMGP5923IMGP5923

Литературните легенди свързват изграждането на „Св. София“ с император Юстиниян 1 (527­-565 г.). В действителност през първата половина на VI в. по заповед на императора се възстановяват крепостните стени на Сердика и отново се издига върху двувековните основи разрушената сграда на „Св. София“. Този градеж оформя сегашната църква.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)