Средновековна кухня

07 септември 2017

Средновековната кухня  представлява съвкупност от храната, навиците, свързани с храненето и готварските методи на големия брой европейски култури по време на Средните векове – период, чийто граници грубо могат да се поставят между пети и шестнайсти век. През този период гозбите и готварството се променят по-малко, отколкото през последвалия кратък период на Ранната нова история, когато тези промени помагат за полагането на основите на съвременната европейска кухня.

Зърнените храни са най-важната основна храна в ранното Средновековие, защото оризът се появява по-късно в Европа, а картофите са пренесени от Америка чак през 1536 година и се разпространяват в целия Стар континент доста по-късно. Ечемик, овес и ръж се използват от бедните слоеве на населението, а пшеницата от управляващите. Баклата и зеленчуците са важна част от храната на бедните, а месото на богатите.

По време на петото гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда 2017“ от клуб „Кулинарен историк“ бе организиран конкурс за майстор-готвач по стари български рецепти. Достойно се представиха участниците от Средновековен клуб – град Велико Търново. Те показаха кулинарни умения и рецепти от Средните векове. Двамата майстори от клуба бяха облечени в характерни одежди от Средновековието, готвиха на открито пред множеството хора, събрали се в „Еко парк – Кулата“ в Копривщица. Съдовете, които използваха готвачите бяха реплики на автентична средновековна посуда. Основното ястие беше свинско месо с лук и вино, а гарнитурите бяха две – леща с подправки и булгур със сушени кайсии. Впечатляващ беше десерта – шишчета от диня и пъпеш, поръсени с мента, мед и черен пипер.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)