Няма да позволим на дъжда да развали усещането ни за лято, нали? Освен това, седнали да вкусна трапеза, спокойно можем да игнорираме струите, които небето ни изпраща и само да се наслаждаваме на шума им, докато похапваме нещо, което да ни напомня за сезона, в който сме и за морето, разбира се! Една от най-вкусните гозби на Средиземноморската кухня, която е особено подходяща за целта, е морската паста. Особено в „акомпанимент“ с чаша охладено розе, всичко се подрежда по най-вкусния за сетивата начин.
Необходими продукти:
спагети – 500 г
скариди – 400 г
червени чушки – 2 бр.
целина – 4 стръка
зехтин – 4 с. л.
лимонов сок – 2 с. л.
чесън – 2 скилидки
босилек, сол и каперси на вкус
Начин на приготвяне: Сварете пастата и я измийте под течаща студена вода. Овкусете я с половината от зехтина, солта и лимоновия сок. Накъсайте листата босилек и ги прибавете при сварената паста. Ароматната подправка ще ги овкуси прекрасно.
Загрейте зехтинът, но подберете качествен студено пресован. Нарежете на дребно чесъна и го задушете за минутка. Скаридите (за предпочитане непочистени, за да е пълна морската картина в блюдото ви), се задушават в зехтина с чесън за 4-5 минути. Отделно се задушават и нарязаните на шайбички чушки и целина на големи пръчки за около 2-3 минути.
Прибавете всичко това към пастата, поръсете с каперси, разбъркайте и сервирайте. И… да не забравите розето!