Спомените на Михалис Гарудис в „Арте“

19 ноември 2014

„Картините на Михалис Гарудис ни разкриват таланта да се съчетае магията на античното с магията на модерното. И ние стоим пред тях, както се стои между спомена и мечтата, между мигновението и безкрайността“, казва Любомир Левчев за творбите в новата изложба на най-известният грък сред българите, която се откри на 18 ноември в галерия „Арте“.

DPP_20681

В живописните си платна Гарудис представя един свят наситен със символи, алегории, метафори, колкото красив, толкова и крайно чувствителен до болезнен. Живописта му е изградена изцяло на противоположности – от фината маска на четката до майсторски колажирания предмет – камък, въже, дърво, пирони.

И още – от каменните антични мотиви до нежния полет на пеперудата, от обгорелите дънери до красивия пламък на свещта. Творбите му сякаш водят философски диалог със зрителя за неумолимите закони на вселената, заключени в краткия човешки живот.

DPP_20691

Михалис Гарудис е гръцки художник от български произход, роден в 1940 година в димотишкото село Булгаркьой, Гърция. При избухването на Гражданската война в страната заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител на I награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 година живее и работи в Солун.

DPP_20701

Откриването на експозицията уважиха много от приятелите на художника, между които Доротея Тончева, Стефан Цанев, Светлин Русев, Георги Чапкънов-Чапа, Иван Гарелов, Иван Тенев и други.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)