Случва се понякога някой да се пошегува, че даден човек може да спи на балкона. Но дали е подходящо и възможно реално? Всъщност поставянето на легло в остъклен балкон е напълно изпълнимо, но какви са плюсовете и минусите – нека видим.

Снимка: Instagram

Преимущества:

1. В по-малките жилища всяко допълнително помещение може да послужи за нещо. В случая – да превърнете балкона в спалня. Така ще освободите пространство и ще имате обособено място за спане.

Снимка: Instagram

2. Получавате повече пространство във вътрешността на жилището, с което може да разполагате, както намерите за добре.

Снимка: Instagram

3. Превръщането на балкона в спалня ви гарантира, че няма да складирате на него куп безполезни вещи.

4. Това нестандартно решение, ще направи жилището ви уникално и с оригинален дизайн.

Снимка: Instagram

5. Мястото ще има особена атмосфера, тъй като ще се чувствате по-близо до „навън” – ще може да наблюдавате например дъжда, луната, зведното небе.

Снимка: Instagram

Недостатъци:

1. Не може просто да изнесете легло на балкона – необходимо е да се остъкли или затвори помещението по някакъв начин. Нали не искате да ви вали дъжд, да е студено или да сте подложени на постоянния шум отвън. А и ще се чувствате по-безопасно, ако има преграда между „вън” и „вътре”.

Снимка: Instagram

2. Много е възможно да се нуждаете от специалисти, които да ви помогнат в дизайна, практичните решения и най-вече за изолиране на студа и шума отвън.

3. Отоплението също може да се окаже проблем, не само заради пространството, но и заради по-тънките стени, които са и външни.

Снимка: Instagram

4. Стандартните балкони по правило са с по-малка площ. Така пространството ще ви е ограничено и в по-голямата част заето от легло.

5. На практика оставате без балкон. Ако сте свикнали да пушите там или например да простирате пране – ще има проблем.

Снимка: Instagram

Както всяко нещо изнасянето на спалнята на балкона има плююсове и минуси. В крайна сметка вие преценявате имате ли нужда от това и дали ще ви е приятно да живеете в такъв дом. Все пак в една къща е важно да има уют, а топлината идва от хората, които живеят там.

Вижте още: Идеи за промяна на балкона

текст: Силвия Аризанова
снимка: pixabay.com