София – нека расте и нека не старее!

Сподели:

Днес е време да си поговорим за столицата ни, за която знаем толкова много, но в същото време и много малко. Тя е скрила в недрата си много история, подредила е културни и социални пластове, които всеки ден преоткриваме.
От момента на провъзгласяването й за столица на България, след Освобождението, до днес, София върви все напред и нагоре в своето развитие – „Расте, но не старее“.

DPP_12368

София е един от най-старите градове в Европа с останки отпреди 6 000 години. Разположена в Софийското поле с надморска височина около 550 метра на територия от 1,311 кв.м с население 1 177 000 /2001 г./. Непосредствената близост на планината Витоша, богатството на хидроминералните ресурси /15 минерални извора/, както и един от най-големите язовири в България – Искър, в комбинация с благоприятните природно-климатични условия са уникална даденост на българската столица.

DPP_12395

София има добре изградена и съобразена с климатичните и релефни особености инфраструктура. Транспортната система на столицата е добре развита и е важна част от националната транспортна система. Въздушният транспорт е представен с най-голямото летище в страната, и центъра за ръководство на въздушното движение. Големият потенциал на София; удобното й разположение в международен и национален аспект; комуникационната осигуреност и удобен достъп до летище, железопътни и пътни съобщения; големият вътрешен пазар; квалифицираната работна сила; промишлената, научно-изследователската и образователната база са предпоставки за висока интензивност на инвестиционната дейност.

DPP_12337

Просторна и зелена, София посреща своите гости с незабравимите си забележителности: ранно-християнските храмове Св. София и ротондата Св. Георги, гордият катедрален храм Св. Александър Невски, слънчевият булевард Цар Освободител, градската градина, Двореца, сградите на Парламента, Софийският университет Св. Климент Охридски, Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий, сградата на БНБ и много други.

DPP_12378

София е център на богат културен живот ­ театрални и оперни събития, изложби на български класици и съвременни художници и много други култулни форуми и прояви.

DPP_12386

Столицата предлага изключителни възможности за отдих и почивка, както в множеството модерни спортни сгради, така и в природния парк Витоша. Непосредственета близост и красота на планината привличат жителите и гостите на града с разнообразието си и прекрасните условия и съоражения, даващи възможност за практикуване на летни и зимни спортове. Всъшност това е и един от най-големите активи на София. Няма друга европейска столица, която да осигурява възможности за ски спорт. Една даденост, която вероятно ще се развива още повече в бъдеще.

DPP_12393

Разрастването на столицата ни е все още неовладян в комуникационен и социален аспект процес, но стъпка по стъпка, с новите жилищни и административни сгради, сменящи облика на града, с новите транспортни и комуникационни проекти, с множеството молове, заведения, ресторанти, болници, училища и други обекти на социално-битовата инфраструктура, София ще се превърне в най-зелената красивива и предпочитана столица на Балканите.

DPP_12400

София – нека расте и нека не старее!

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...