Софийското Ларго – история и очарование

17 септември 2014

Често, когато говорим за забележителностите на София, съпоставяме столицата ни с други европейски и страдаме от ниско самочувствие, че не блестим със забележителности от векове. А не бива да е така. Ние не можем да се сравняваме с тях. Съдбата ни е друга. Ние се освобождаваме от турско владичество и още незрели правим много неща в София. По време на дълго задържаното развитие на България, старите градове на Европа,  се развиват, израстват, живеят при различни исторически обстоятелства. 

DPP_12372

Един от най-големите ансамбли на София, оформящ центъра и началото на жълтите плочки са сградите на ЦУМ, хотел Балкан и бившия Партиен дом. В годините те приеха много упреци, че са обекти на „сталинската“ архитектура, че са ненужни, че не отговарят на стила и традициите ни, че… Трябва да спрем с отрицанието си, обаче! Всичко това е част от нашата история и развитие. Да се отричаме от нея, да разрушаваме – това е повече от ненужно. Както направихме с Мавзолея на Георги Димитров? И сега се чудим какви атракции за туристите да предложим. Само нация, която се гордее със своето минало, може да гради стабилно настояще, само народ, който си е извадил исторически поуки може да има визия за бъдещето. Разрушението трябва да забравим  и да вървим напред.

DPP_12337

Площад „Ленин“, днес пл. „Св. Неделя“ е тази част на нашата столица, която още от най-древни времена е заемала средищно положение. Тук се е намирал форумът на римския град. Около него са били разположени редица обществени сгради – президиумът, булевтерионът, граждански базилики и обществени бани. Непосредствено след падането на града под турско робство икономическият живот заглъхнал. Но скоро нуждите на турската армия предизвикали раздвижване сред софийските железари и ковачи, кожари и седлари, тъкачи на сукна и аби. Заработили грънчари и златари, шивачи, чехлари и обущари. В самия център на площад „Ленин“ се издига църквата „Св. Неделя“. Под нея е открит древен строеж на най-голямата разкрита до сега в София римска сграда с размери 100 на 55 м. За нея се предполага, че е била преториум или президиум. Може би още в първите години на християнството тук са били построени малки църквици. Те са се умножили по времето на Първата и Втората български държави, особено по времето, когато българските боляри, в стремежа си за феодална самостоятелност, започнали да строят частни параклиси. Тези малки църквици надживели турското робство. По време на робството българите строели къщите си все по-близо до църквите и затова кварталът е бил заселен много гъсто.  В този квартал още през средните векове се намирала малката църква „Св. Неделя“.

197

След Освобождението площадът постепенно се разширява, като първите празни места се открили на мястото на изгорелите къщи. Открил се малък площад, наречен „Съборни“. Центърът, прорязан в различни посоки от тесни и криви улички, започнал да се преустроява. Първият регулационен план от 1881 г. станал причина да изчезнат много джамии, ханища и безистени. Въз основа на този план целият квартал около „Св. Неделя“ бил разчистен от полуразрушените частни сгради, гробища и надгробни плочи.

Девети септември завари София в много тежко състояние. Тогава народната власт трябвало  да преобрази стихийно застроения град в социалистическа столица. Градоустройственият план на София от 1945 г. дава идеята за новия социалистически облик на столицата и през 1952 г. започна строителството на сградите, оформящи Ларгото. През 1955 г. едно след друго са завършени зданията на Партийния дом, ЦУМ, хотел „Балкан“.

DPP_12380

ЦУМ и днес е магазин, запазил историите от социалистическо време, когато си беше истинско приключение да посетиш и пазаруваш в него. Имаше и елеватори – невиждано до тогава. Хотел Балкан и днес си е хотел, но вече Шератон, а бившият Партиен дом, сега е част от сградите на парламента и държавната администрация. Само рубинената звезда липсва… А къде ли е тя?

Ето това е историята на столичното Ларго и сградите по него. Това е НАШАТА история, със своите колебания, перипети и очарование. Затова – нека София само да расте, а не да се разрушава! 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)