Солун – град с минало, настояще и бъдеще

23 юни 2016

Екипът на предаването ни Voyage гостува в град Солун – интересен и уникален във всяко едно отношение. Византийски църкви и римски конструкции, модерни сгради и стара архитектура, впечатляващи плажове и интензивен нощен живот – всичко това е Солун. Градът е с богата история и вълнуващо настояще, пълен с живот и енергия.

DSC_0150

Солун  е вторият по големина град в Гърция след столицата Атина. Основан е от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща й, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над тесалийците. Името може да се преведе като „победа над тесалийците“.

DSC_0056

DSC_0080

Големи улици, паркове и площади осигуряват приятни зелени площи и редици с дървета. Има стари къщи и неокласически сгради, които стоят рамо до рамо с модерните конструкции. Хората от Солун са известни из цяла Гърция със своята любезност и гостоприемство. Градът е популярен и със страхотната си кухня – никой не може да устои на вкусните сладки и пайове, не пропускайте да посетите някоя от многото таверни, които предлагат традиционни гръцки ястия.

DSC_0191

DSC_0161

DSC_0045

Една от най-известните забележителности на Солун е Бялата кула. Други по известни са църквата Св. Димитър, градската крепостна стена, арката на Галерий, ротондата Св. Георги и др. Градът е добре устроен, с големи площади (Св. София, Аристотелис) и широки булеварди (Александър Велики).

DSC_0242

А инсталацията с метални чадъри на крайбрежната алея е любимо място както за жителите, така и за гостите на града. Насладете се на разкошните паркове, красивите улици и лазурно синьото море. Потопете се в тази приказна атмосфера в прекрасния Солун.

DSC_0084

автор: Ася Георгиева
оператор: Мартин Илков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)