Слави Бинев подаде оставка

Слави Бинев подаде оставка

08 декември 2014

Председателят на Комисията по култура и медии Слави Бинев подаде оставка, предаде репортер на БГНЕС.

Срещу назначаването на Бинев скочи цялата културна общественост на България. В сряда в столицата се състоя голям митинг. Трупата на Народния театър „Иван Вазов“ заплаши с подаване на колективна оставка, ако кандидатурата на Бинев не бъде оттеглена.

Слави Бинев счита, че това е въпрос на лично човешко достойнство, поради, което си подаде оставката пред Парламентарната група на Патриотичния фронт. Групата взе решение да оттегли Слави Бинев от председателското място в комисията по култура и медии, което ще направим по законовия път в най-скоро време. Това заяви на брифинг в НС Валери Симеонов.

Станахме свидетели на действия срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии. Беше подхваната и до момента се прави грозна кампания за опетняване на името на Бинев, без да е подкрепена от каквито и да е аргументи. Хората, които протестираха срещу него отказаха среща с него и с ръководството на ПФ, каза Симеонов. Според него, създаването на напрежение в момента, независимо доколко е мащабно или режисирано не би трябвало да продължава.

Днес е имало заседание на ПГ на ПФ и е бил разискван въпросът за избора на Бинев като председател на комисията. На заседанието той изложил мнението си по въпроса. Той е изключително омерзен, приема всичко това като грозна атака срещу личността му. Както и аз казах, така и в срещите, с които е провел, не е получил основателно твърдение за това, че трябва да освободи поста си, каза Симеонов. Той заяви, че патриотите няма да предлагат друг свой човек за председател на комисията. По думите на Симеонов през тези 2 седмици е имало само „крясъци“ и никой не се бил сетил за това, че Бинев е представител на ПФ и ще изпълнява програмата му.

От своя страна Слави Бинев заяви, че е взел отдавна това решение и още преди седмица е искал да говори с колегите си, но днес „кофите с помия“ му дошли в повече. Бинев пожела големи творчески успехи на всички културни дейци, много пари и правилата да важат за всеки един от тях по равно. На медиите той пожела да дойде някой, който да помогне да не сме вече с трицифрено число надолу в свободата на словото. Много от вас знаят моето минало, което беше различно интерпретирано. Става ясно едно – мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино днес вечерта от черепа ми, посочи Бинев. Дано разбирате стъпката ми назад, но трябва да се знае, когато човек прави 2-3 стъпки назад, не му се присмивайте, може да се засилва, завърши речта си Слави Бинев.

БГНЕС припомня, че избирането на Слави Бинев за председател на комисията по култура и медии на Народното събрание предизвика бурна реакция, оставки и протести сред творческите дейци у нас.

Бинев запази мълчание няколко дни и след това даде пресконференция, на която обяви, че е най-подготвеният човек, ако не в държавата, то поне в Народното събрание да отговаря за председателството на тази комисия. Той посочи тогава и три варианта, при които би подал оставка. Първият бе свързан с Валери Симеонов. Тогава Бинев каза, че в момента, в който Симеонов му каже да напусне, ще го направи. Вторият бе свързан с оставките на зам. – военния министър Орхан Исмаилов и областния управител на София. Третият вариант да подаде оставка бе ако не се изпълни програмата на ПФ.

Емблематични имена в нашата култура застанаха с имената си срещу този избор. Режисьорът Александър Морфов каза, че напуска Народния театър „Иван Вазов“ в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни. Няколкостотин протестиращи, предимно дейци на културата, известни режисьори, актьори, музиканти, излязоха на протест в центъра на София срещу назначаването. Част от тях заявиха, че няма разлика в назначенията на Пеевски и Бинев. Трупата на Народния театър начело с директора също заяви, че е готова с оставка. Съюзът на българските художници също изрази огромното си възмущение и категорично несъгласие за избора на Бинев. Ръководствата на Българската национална телевизия и Българското национално радио заявиха в обща декларация, че няма да отидат на първото заседание на комисията по култура и медии.

Слави Бинев е само една от „черните овце“. Ние не умеем да държим вън от стадото такива овце. Това каза големият актьор Йосиф Сърчаджиев. Той заяви преди дни, че протестите на творческите гилдии ще станат още по-големи и по-страстни и прогнозира, че има възможност театрите да обявят тотална стачка. Великият актьор каза, че има ангели около нас, обаче, има и много дяволи. По повод бунта на творческите гилдии, режисьорът Теди Москов коментира, че е потресаващо отношението към културата.

Позицията на протестиращите срещу Бинев е дискриминационна, пък каза само преди два дни съпредседателят на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов. Дори и днес той заявяваше, че все още не е чул нито един сериозен аргумент за това Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на Комисията по култура и медии.

снимка: slavibinev.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)