Скандалът Люксембург

06 ноември 2014

Финансовият свят, медиите във Франция и Западна Европа днес гърмят от скандалните разкрития за тайни данъчни споразумения в Люксембург. Ето и повече информация:

Милиарди евро от данъчни приходи се изпарява чрез тайни данъчни споразумения. Повече от 300 мултинационални фондове и компании, включително звездите на икономиката като Apple, Amazon, Heinz, Pepsi, Ikea, Deutsche Bank … В проучване, проведено в партньорство с консорциума на американската разследваща журналистика ICIJ и чуждестранни медии (The Guardian във Великобритания, Süddeutsche Zeitung в Германия, канадската обществена телевизия Canadian Broadcasting Corporation, на Asahi Shimbun в Япония, и т. н.), Le Monde разкрива обратната страна на данъчната система на Люксембург.

Люксембург

Люксембург

Защо лихвите в Люксембург са такива?
В продължение на няколко месеца, Люксембург, с Холандия и Ирландия са в центъра на полемиката за данъчните облекчения за големи компании. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, натоварена от Г-20 за борба срещу укриването на данъци разкрива, че мултинационални компании лобираха тази малка държава от Европейския съюз да се откаже от някои свои данъци. Това в общи линии е законно, но е вредно и лишава страните от значителни данъчни приходи в контекста на фискалния недостиг.

От своя страна, разследването на Европейската комисия от юни, сочи, че данъчните практиките установени в Люксембург са независими от общото право. Изтъква се също, че предимствата, предоставени на определени предприятия са потенциално сравними с незаконна държавна помощ. Следващата среща на върха на държавните глави и правителствените ръководители, планирана в Бризбейн, Австралия, на 15 и 16 ноември, ще приеме план за борба срещу агресивно данъчно планиране на мултинационалните корпорации.

IMGP6279

Какво правят тези данъчни споразумения?
ICIJ получава достъп през изминалия месец до 28 000 страници от въпросните данъчни споразумения, наречени данъчни постановления, подписани между Великото херцогство Люксембург и 340 големи компании. Тези споразумения са от голяма консултантска фирма и одит PricewaterhouseCoopers (PwC). Те се отнасят само за корпоративни клиенти на  PwC.

Тези документи показват как гиганти на комуникациите, телекома, финансите или потребителските услуги разчитайки на данъчните правила на Люксембург, пробиват международните правила, изместват печалбите си в Люксембург и така те не се облагат с данък, или ако това се прави, то е с една много ниска, почти символична ставка. Тези групи ощетяват евро икономиката с  милиарди всяка година чрез създаване на холдингово дружество или дъщерно дружество в Люксембург, с много малко дейности и служители. Те източват държавите, в които тези печалби са били действително направени. Наличието на големи мултинационални американски компании в Люксембург никак не е случайно. Особен ръст на това има в последните години.

Разследващите журналисти изваждат на светло сложни договорености за укриване на данъци, в която Люксембург е само една верига от връзката, заедно с по-екзотични офшорни финансови центрове. Оказва се, че в този „спорт“ са ангажирани най-големите компании. Немски, холандски, шведски, белгийски, големите европейски групи също са уловени в мрежата на тези измами. Особено фрапантен е случаят с Ikea. В изнесените данни има и френски компании, като Axa и Credit Agricole.

Люксембург е готов да промени своите практики под натиска на евроструктурите и планира да промени правилата за отпускане на данъчни постановления през 2015 г., за да ги направи по-прозрачни и по-хармонизирани с европейското законодателстви. Нали все пак е една от държавите в Евросъюза. Но… не възнамерява да ги отмени. В интервю пред Le Monde, министърът на финансите на Люксембург Пиер Грамена защитава системата и казва, че Люксембург възнамерява да продължи тази практика, но в по-различна светлина. Той се аргументира и обяснява, че „практиката на данъчните решения е част от  наследството на Великото херцогство“ и това трябва да се  „увековечи“.  Поддържането на определена среда на  конкурентоспособност, лоялност между държавите в областта на данъчното облагане е необходимо „, казва още той.

IMGP6320

Сега ще имаме възможност да проследим как ще се развие този финансов скандал и доколко Евросъюза ще принуди Люксембург да промени практиките си. Интригата продължава…

 

Le Monde
Превод и редакция: In Life

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)