Сириза води в предварителните резултати в Гърция с 10%

Сириза води в предварителните резултати в Гърция с 10%

25 януари 2015

Гръцката крайно лява партия Сириза набира между 33.5% и 35.5% на парламентарните избори в Гърция и води пред управляващата партия с 6 до 10%. Това сочат първите данни от екзит-пол проучванията. 
Според данните, Сириза набира 33.5-33.5% от вота, а управляващата дясноцентристка партия Нова демокрация – 25.5-27.6%. Трета е крайно дясната „Златна зора” с 6.4%, след нея са партия „Реката” (То Потами) – с 6.2%, Комунистическата партия на Гърция – 5%, ПАСОК – 4.5%, Независими гърци – 4.3%. Партията на Георгиос Папандреу засега получава едва 2.9% от гласовете и не преминава трипроцентната бариера за влизане в парламента. 

Гърция гласува днес на извънредни парламентарни избори, които се очаква за пръв път да доведат в Европа на власт правителство, което е открито против прилагането на антикризисна програма, подкрепена с милиарди евро от ЕС и МВФ.

Гласуването започна в 7 сутринта и ще приключи в 19 часа, когато ще бъдат обявени и първите прогнозни резултати на базата на екзит пол анкети. Първите официални прогнозни данни се очакват към 21:30. Право на глас имат 9.8 милиона гръцки граждани, но няма възможност за гласуване в чужбина.

Това са избори, които световните анализатори очакват с нетърпение, защото те ще са знакови за процесите в Европейския съюз и ще доведат до сериозни пренареждания в настроенията.

И ще означава Гърция вън от Европа…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)