Синги

Синги Уангмо – жената, която пази тигрите в горите на Бутан

27 ноември 2017

Дълбоко навътре в най-големия и богат на видове национален парк в Бутан, една жена тихо пристъпва по горската пътека. Раницата ѝ, натежала от припасите за деня, е пристегната към зелената ѝ износена униформа. Тя отлично познава местността и опасностите, скрити тук. Способна е да установи откъде идва всеки шум в гората, всяко прекършване на клонче.

Това е Синги – закрилникът на тигри.

Тя е на 31 години и е сред малкото жени рейнджъри в Бутан. Седмици наред тя прекарва в горите, за да опазва дивите тигри и всякакви други горски животни, които обитават Национален парк „Роял Манас“.

Синги ръководи екип от 30 рейнджъри – всичките мъже. Времето ѝ е посветено основно на проследяване на тигрите чрез фотокапани, провеждане на теренни проучвания и непрестанно патрулиране по местата, на които бракониерите ловуват най-често. Целият екип разполага с оръжие. Заплахата от бракониери и дървосекачи е постоянно надвиснала над тях.

„Попаднеш ли в Манас, все едно си в нищото. Остава ти само работата. Откъснат си напълно от външния свят.“

Синги прекарва седмици наред в преходи из тайнствените пътеки на парка. Тук телефонът няма обхват, връзка с интернет също липсва. Единственият начин да се свърже с външния свят е сателитен телефон за спешни случаи. Свикнала е да се сбогува постоянно със семейството и съпруга си преди да тръгне на поредния поход. И въпреки че й липсват много, Синги не губи ентусиазъм и все така самоотвержено работи в дивата пустош.

Тигрите са неизменна част от религиозните и културните традиции на Бутан. Легендата гласи, че Гуру Падмасамбхава, който въвежда будизма в страната, дошъл на гърба на летяща тигрица и кацнал на свещена скала – днес дом на почитания храмов комплекс Паро Тактсанг или „Гнездото на тигъра“.

Будистките вярвания и ритуали са неразривно свързани с работата на Синги по опазване на тигрите. Влиянието на религията и духовността е повсеместно. Тя се моли в местния храм в Гелепу. Пътят й към Роял Манас е осеян с благословията на многоцветните флагове, а денят й започва с цитиране на светите писания.

„Тигрите са наша гордост. Ако ги загубим, ще загубим и своите културни и духовни ценности. Ако животните не са някъде там, в дивото, ще загубим и себе си.“

Работата на терен подлага на изпитание молитвите на Синги. 

Близостта на национален парк „Роял Манас“ с индийската граница го прави уязвим и в него нахлуват бракониери и търговци на незаконна дървесина. Бракониери често навлизат в парка и се крият в гъстите гори със седмици.

Тигри-Бутан

© Simon Rawles/ WWF-UK

Незаконната търговия с животни се изчислява на около 15 милиарда лири на година и е четвърта по обем след търговията с наркотици, хора и фалшифицирани стоки. Усилията на бутанското правителство и рейнджърските екипи като този на Синги правят всичко възможно да възпрат тази дейност, но при толкова високи залози борбата продължава безкрайно.

„Бракониерите са безскрупулни и много опасни. Колкото и да патрулираме, те се връщат отново и отново.“ –разказва Синги.

„Предизвикателството е едновременно физическо и психическо, но опитът те прави по-силен. Когато хората ти кажат, че не можеш да се справиш – най-вече защото си жена – трябва да ги опровергаеш.“

Синги

© Simon Rawles/ WWF-UK

Използването на фотокапани е от ключово значение за ефективното проследяване, както и в борбата срещу черния пазар. Завързаните за дървета камери правят снимки, когато отчетат движение. Така се броят животните, следят се пътищата им и поведението. Но те дават и възможност да надникнем в потайния свят на бракониерството.

Синги -фотокапани

© Simon Rawles/ WWF-UK

Хванатите в притежание на части от тигър бракониери често лъжат как са се сдобили с тях, за да избегнат наказание. Но снимките с висока резолюция от фотокапаните помагат в идентифицирането на всяко животно по уникалните за него шарки. При сравняване на конфискуваните части и снимките от фотокапани Синги и нейният екип могат със сигурност да определят дали тигърът е от Роял Манас и да заведат съдебно дело.

Тигри

© Theo Allofs / WWF-US

„Нарушителите си измислят всякакви истории, но фотокапанът не лъже. С него правим истински пробив не само в разбиранията ни за самите животни, но и в работата ни като патрулиращи рейнджъри.“

Работата на местните рейнджъри като Синги допринася за постигането на една по-голяма цел. През 2010 г. броят на дивите тигри достига критично ниско ниво.

Държавите, на чиято територия живеят тигри, се съгласяват, че е време да се предприемат сериозни мерки. Всички те заедно обещават да удвоят броя на дивите тигри с подкрепата на WWF. Всеки, който иска да подпомогне защщитата на тигрите може да го направи на страниците на организацията.

тигри

© naturepl.com / Andy Rouse / WWF

За първи път в историята на природозащитата, броят на тигрите се увеличава. През 2010 г. те са едва 3200. Днес наброяват 3900.

Природозащитниците в Бутан също постигат впечатляващи резултати. Последното проучване на тигрите за първи път потвърждава наличието на животни в 3 резервата, 1 национален парк и 4 горски стопанства. През 2016 г. Бутан става първата страна, която въвежда нов начин на патрулиране. Това е ключова стъпка в подкрепа на рейнджърите и тяхната работа по опазване на тигрите и други диви животни.

Източник: wwf.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)