Ice Bucket Challenge

Селфи с размазано червило е новият Ice Bucket Challenge

29 януари 2015

Безспорният успех на кампанията Ice Bucket Challenge в борбата срещу амиотрофичната латерална склероза (подробности за която можете да научите в номинирания за Оскар биографичен филм за гениалния физик Стивън Хокинг – „Теорията на всичко“) провокира появата на най-различни нови инициативи, изискващи преодоляване на различни предизвикателства от милиони участници по света в името на благотворителността. В последните дни обаче, една подобна кампания предизвика повишен интерес и ако случайно в мрежата сте попаднали на редица снимки тип „селфи“ на жени с размазано с червило, вероятно ще можем да ви обясним появата им.

smearforsmear1

Всички те са част от инициативата SmearforSmear против тежката диагноза „рак на маточната шийка“ и с примера си апелират представителки на нежния пол от цял свят да си правят „цитонамазка“ – процедура, която открива навреме заболяването и може да спаси живота им. В подкрепа на Smear for Smear, която е най-голямата организация за борба с този тип ракови заболявания във Великобритания, се включиха и множество популярни личности, сред които бихме откроили топмоделите Кара Делевин, Суки Уотърхаус, дъщерята на Мик Джагър – Джорджия Мей Джагър, поп звездата Рита Ора и много др. Ако и вие решите да последвате примера им, можете да го сторите в социалните мрежи с хаштаг #smearforsmear и да предизвикате приятели и познати да сторят същото.

smearforsmear2

За финал, ще уточним, че през последното десетилетие броят на жените от 25 до 29-годишна възраст, заболели от рак на шийката на матката, се е увеличил с цели 59,2%, а както знаем, това е най-често срещаната болест при представителките на нежния пол под 35 г. Това е и причината още веднъж да призовем „Не пропускайте годишната си цитонамазка! Тя може да спаси живота ви“.

текст: Митко Попов
снимки: Facebook, Twitter

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)