Селфи и среден пръст в документите за работа

02 септември 2014

Младежи масово кандидатстват за работа, като вместо портретна снимка в документацията прилагат селфита, фотоси от купон или от капанчето на плажа, разказаха пред в. „Монитор“ потресени работодатели, съобщава БЛИЦ. Оказва се, че вместо да ходят във фотоателие, да дават пари и да чакат час-два, младежите вземат джиесема и сами се щракат набързо.Поради липсата на време, средства или пък от мързел, много от мераклиите за нова позиция грабвали и първата попаднала пред очите им домашна снимка изрязвали я с ножицата, за да придобие вид на портретна, и я прилагали към останалите документи. В някои от случаите обаче незабелязани подробности издавали произхода на снимката и водели до куриозни ситуации. Например младеж кандидатствал за работа в хипермаркет, изпратил фотос от приятелска сбирка. След като доста неумело изрязал лицето си, на заден фон останала да се вижда част от маса с бутилки алкохол и нечий протегнат над главата му среден пръст.

При друг от случаите пък млада дама се явила на конкурс за работа във финансова институция и приложила снимка, на която на заден план се плискали морски вълни. Фотографията създавала впечатление на току-що направено романтично плажно селфи.

Доста смущаващо според Красимира Иванова, мениджър „Човешки ресурси“ в търновско предприятие, било и тоталното неумение на повечето от кандидатите да подготвят документите си за кандидатстване. „За възрастните хора е нормално и простимо да не знаят как се пише CV и да продължават да съставят стария тип автобиография с „потекло от работническо семейство“ и изброяване на биографията на дедите до девето коляно. Недопустимо е обаче млад човек на 20-25 години да не може да напише една европейска автобиография”, коментира тя. В същото време отбеляза, че подобни неща могат да се очакват от току-що завършили средното си образование младежи, които подавали „аФтобиография“ и пишели учтивата форма „Вие“ с малка буква.

Иванова предупреди младежите, ако наистина искат да спечелят съответната позиция, да бъдат доста внимателни, когато кандидатстват и по интернет. „Смущаващо е колегите да получават документи от висшисти, кандидати за мениджър, служител в обществена институция или учител, изпратени от имейли като sexmanyak, bayhuy или sexigirl“, отбеляза HR експертът. Тя напомни още на кандидатите за работа да не забравят да пишат в документите си и телефон или поне имейл за обратна връзка, което също често се пропускало.

снимка: theguardian.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)