Седем мисли от Уди Алън за седмицата

01 декември 2019

Американският режисьор, актьор, сценарист, драматург и музикант Алън Стюарт Кьонигсберг, по-известен като Уди Алън, е роден на 1 декември 1935 г. в Бруклин, Ню Йорк. Първоначално Алън пише скечове за известни комедийни артисти и филмови сценарии. Впоследствие започва да режисира сам сценариите си и да играе главни роли във филмите си. Успехът идва с „Ани Хол“, за който получава 4 Оскара. Същата вечер свири с групата си, прибира се към 2 часа и си изключва телефона преди да заспи. Разбира, че е награден едва на сутринта от филмовия си агент. За пръв път посещава церемонията по връчването на Оскар през 2002-а, за да представи колажа на Нора Ефрон, New Your on Film Tribute.
Въпреки че избягва фестивалите и предоставя филмите си за подбор за каквито и да е било филмови призове, Алън е бил номиниран за и/или е печелил 136 награди.
Разочарован от американската публика и критика, снима последните си два филма в Европа.
Известен е с това, че се вдъхновява от конкретни актриси в работата си и прави ред филми все с тях в главните роли. В течение на годините негови музи са били Даян Кийтън, Миа Фароу (имал е връзка и с двете), Скарлет Йохансон.
Алън е автор на три сборника с разкази – „Странични ефекти“, „Квит сме“ и „Без перушина“. На български е известна и подборката „Ако импресионистите бяха зъболекари“.

изтеглен файл

Днес, на 1 декември, култовият режисьор, актьор, драматург и сценарист Уди Алън има рожден ден, затова решихме да отдадем почит на неговия гений с част от неговите най-запомнящи се цитати и мисли:

1. 80% от успеха в живота се дължи на показността.

2. Аз не съм по пиенето — тялото ми не приема никакъв спирт. На Нова година изпих две мартинита и се опитах да отвлека асансьор и да отлетя с него за Куба.

3. Ако си бисексуален, това чисто теоритически удвоява шансовете ти за приятно изкарване на съботната вечер.

4. Ако искаш да разсмееш Бог, опиши му плановете си за бъдещето.

5. Обмисляхме какво да правим: да отидем на Бахамските острови или да се разведем. В края на краищата решихме, че Бахамските острови е удоволствие само за две седмици, докато добрия развод остава за цял живот.

6. При секса е като при играта на бридж. Ако нямате добър партньор, трябва да имате добра ръка.

7. Последният път, когато влязох в жена беше, когато посетих Статуята на свободата.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)