Свето кръщение в Църногорския манастир

Сподели:

Гигинският манастир е разположен в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.), в планина Черна гора и заради това е познат и като Черногорски или по-точно Църногорски. Манастирът се намира на около 4 км от с. Гигинци, на 16 км югозападно от гр. Брезник и на 52 км източно от София в полите на връх Китка в планината Църна гора. Манастирът се намира на 1000 m надморска височина и приключението да се стигне до него наистина си заслужава.
IMG_0968

Историческите данни свидетелстват, че Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. Направените археологически разкопки на първоначалното и на сегашното местоположение на обителта установяват запазени основи на монашеско крило и защитна кръгла кула.

IMG_0963
По време на Второто българско царство манастира е притежавал богато стопанство и множество имоти, дарени му от българските царе и боляри. Гигинският манастир бил един от малкото български манастири, които продължили да функционират и след османското нашествие и се е наложил, като духовно и просветно огнище за населението в района. През 16в. в обителта се помещавало и килийно училище. Около1737-1739г. манастира е опожарен от турците.

IMG_0624
През периода на османското владичество неколкократно е бил разрушаван и възстановяван, каквато е била съдбата на редица християнски храмове. В началото на XIX век манастирът е бил възстановен, благодарение на няколко хилендарски монаси, които открили лековит извор в близост до сегашните постройки на манастира и решили да преместят манастира до него. С помощта на местното население били построени килиите, стопанските постройки и сегашната църква.

IMG_0721
Един от големите благодетели на Гигинския манастир бил Алекси Стефанов от с. Гигинци, който дал много средства за уреждането му и за увеличаването на манастирските имоти. През 1937г. манастира остава без монаси, а след 1944г. е превърнат в концлагер, за да се трансформира по-късно в пионерски лагер. В крайна сметка Гигинската обител е превърната в обор и запустява.

IMG_0651
След 1989 година манастирът започна да възстановява своя живот като духовен център на Брезнишкия край, съответно на днешната Пернишка област.През 1998г. духовната дейност в Гигинския манастир е възобновена и започва възстановяване на стопанството и връщането на имотите. Изградени са водопровод и парно отопление, облагороден е целебният извор. В началото на май 2007г. е започнато цялостно обновяване на манастирския комплекс, реставриране на трапезарията, хамбара и църквата, изграждане на рухналото източно крило и възстановяване на централният корпус.

IMG_0880
На 12 и 13 юни 2014г. в София, в Духовната Академия и най-вече на място – в самия манастир, се проведоха тържествата във връзка с 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян”.
След постъпването в него на отец Никанор, една личност интересна със своя предишен светски живот, благодарение на неговата предприемчивост към манастира се насочват много, различни по своя вид, дарения, с които са извършени реконструкции на изоставените полуразрушени сгради. Широките познания на отец Никанор за състоянието на съвременните технологии осигуряват на манастирските сгради електрически ток, интернет. Всичко това привлича целогодишно хиляди поклонници.

IMG_0640
Стотици хора от близо и далеч се стичат тук в почивните дни, за да се насладят на невероятния храм, на уникалното усещане за безвремие, на близостта с Господ и вярата в утрешния ден.

IMG_0663

Нашият екип стана свидетел на кръщението на една малка поданичка на …Херцогство Люксембург, чията майка е една от най-реализираните българки в европейските банкови структури и тя бе избрала точно тук да направи Свето Православно Кръщение на малката си дъщеря.

IMG_0688
Невероятен ритуал, изключително съкровена церемония!

IMG_0772
Красива и ценна християнска традиция, изпълнена с вяра в Господа!

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...