Светлините на града

25 декември 2016

Коледните празници са своеобразно състезание по светлинно шоу между големите градове. Не само, защото денят е малък и още в 16 ч. навън вече тръгват  стъпките на мрака, а и защото светлините озаряват мислите и чувствата на всички нас, в най-съкровените дни – дните в очакване на Рождество Христово…

DSC_0135

Най-нежните, най-милите, най-препълнените с хора и най-самотните дни, най-светещите и понякога най-тъмните! Но непременно заредени с Надежда и Вяра, защото Витлеемската звезда ще озари света и ще възвести Новото начало! За един по-добър, по-красив и по-добродетелен живот.

DSC_0114

Големите градове са притегателна точка за милиони почитатели на динамичния начин на живот и такива, чиито житейски пътища са се установили в урбанизираните и забързани места на планетата. Но същите тези претъпкани и динамични градове имат неповторимо очарование. Енергията и разнообразието, вихъра от случки и събития, които не ти позволяват да остарееш… Изненадите, които валят една след друга, многообразието и безкрайния празник. Това е градът! Не спира и миг. Пулсира и придава онзи ритъм на живота, който ти е потребен, за да се чувстваш In! In LIFE!

DSC_0121

Хора, пътища, съдби… всичко е записано в Светлините на града. Те на мига те пренасят в Коледната треска, не успяваш и да се замислиш даже как те поглъщат, как те усмихват и колко много те радват. Стотици мигащи лампички, облясъците и преливащи светлинни вълни. Светлинният спектакъл на редица столици по света е невероятен. И Париж и Лондон и Ню Йорк… преливат от красиви украси и дори – спектакли на емблематичните сгради и забележителности. А после net-а прелива от кадри и въздишки на милиони фенове.

DSC_0001

Но има един град в Европа, най-добрият град за живеене в света, в който светлините са уют. Светлините ухаят на греяно вино, канела и ябълков пунш. Светлините те заливат, а в същото време те предразполагат и отпускат, пренасят те в един среднощен рай от чувства и нежност в очакване на Коледа. Досетихте се, нали? Виена.

DSC_0028

Асоциацията със  знаменитата лента на Чарли Чаплин е мигновена. И ето, че безмълвно, като в нямо кино, притихваш пред феерията от светлини, които градът поднася по Коледните празници. А очите на децата? Те блестят по-силно и от самите светлини – от възхищение и радост. Те са в състояние да изместят фокуса на вниманието от всичко лошо и проблемно.

DSC_0135

В друго време всички тези сгради, мостове, улици и пътища може и да мълчат, може и да имат по една светната лампичка, но сега… Когато идва най-съкровеното време на годината – Коледните празници, те са се пременили в най-лъскавата и светеща премяна, заляти с цветове и мигащи вълни. И при това изобилие от цветове и трептящи усещания, нежна музика от уличната латерна и аромата на канелата. Започва онази твоя затворена окръжност да се разширява, да обхваща все повече емоции и хубави чувства.

DSC_0253

Не може да си представите една среднощната разходка из Светлините на Града, колко положителни енергии може да влее във вените. Ето защо искаме да я споделим с вас. А когато това е и Виена, където светлините не са просто украса – те са спектакъл, то наистина се пренасяш в друго измерение. Всяка една от сградите се състезава с другите по оригиналност на светлинните си „одежди“. Очите са препълнени и неизменно усмивката се появява на лицата.

DSC_0203

В една императорска столица обиколката започва, разбира се, от императорския градски дворец. Преминаваме под приказната кована градска порта на Хофбург и се впускаме из улиците на Виена. Прочутата императрица Елисавета Баварска, наричана от всички галено Сиси е обожавала да се измъква от двореца точно през тази порта и да се потапя в настроенията на града. А виенската каляска отпред това и чака…

DSC_0213

Потапяме се в звездното небе над търговската улица на високите брандове – Колмарк. А от витрините „намигат“ предложенията за новогодишни подаръци – кои от кои по-стилни и…скъпи. Но е забавно да се разходиш сред тях. Задължително ни впечетлява витрината на виенският салон от векове Demel. Помните ли Бай Ганьо какви ги разправяше за Виена: „Да тръгна по Виената, да се опна на Демеля…Хора, пътища, салтанати…“. За същото става дума.

DSC_0228

А после…, сякаш попадаш в бална зала, защото красивите полилеи над Грабен – централната зона на града, създават невероятен уют. В един момент, наистина се замисляш, дали си в затворено пространство или под открито небе. И само брулещия вятър ти напомня, че си на улицата, в града, потопен в светлините му. Монтажът на тези огромни светещи полилеи отнема поне седмица, след като внимателно е оразмерен всеки детайл по конструкцията и закрепянето им. Те са и запазен знак на града. И ако искате да останете под тях, то спокойно може да изпиете най-добрия пунш  – на Lions Club, приходите от продажбата на който отиват за благотворителност. Можеш да потанцуваш и виенски валс…Той наистина звучи от всякъде.

DSC_0136

Преди няколко години австрийският флагман „Сваровски“ изработи и подари на централната улица Кертнерщрасе една специална и наистина различна светлинна украса. Нестандартните форми са отрупани с кристали на известния бранд и през деня също светят. Но през нощта… Приказката е невероятна.

DSC_0310

Преминали  през различните настроения и страни на живота, под бликащите и искрящи Светлини на Града, се приближаваме към Катедралата Щефенцдом. Тя е притихнала в студената нощ, но отново е събрала край себе си стотици хора на Коледния маркет.

DSC_0318

В късните часове звучи Коледната меса и под звуците на органа пристъпваш с очи, вперени в бъдещето…Защото скоро ще изгрее Витлеемската звезда…

DSC_0116

Към светлиният Коледен спектакъл на Виена трябва задължително да прибавим още няколко емблематични сгради и места. На първо място това е новопостроената сграда на Unica, по допирателния канал на 1 бицирк, която изнася цяло светлинно шоу с програмираното си диодно осветление. Сградата рисува елхи, снежинки, бягащи топки и играчки за елхата… Трудно е да отделиш очи, защото с часове светлинните ефекти не се повтарят. А от всички страни трафикът не спира и насочва съдби по кръстопътите на живота.

DSC_0623

Второто място, без което виенските светлини не биха били същите, това е Биомаркета пред Карлскирхе. Красивият площад е постлан със слама, в която всички изпитват истинско удоволствие да се потъркалят /не само децата/, а светлините са нежни и те пренасят в едно истинско омагьосано царство. И феите са тук. Светещите феи…

DSC_0787

Няма как да пропуснем и най-популярната емблема на австрийската столица, която не само, че носи нейното име, не само е супер атракция за всеки стъпил в града, но пресъздава онзи безкраен кръговрат на живота, който ни владее и режисира. Виенското колело. Изобретено е от Джордж Уошингтън Гейл Ферис младши. Диаметърът на колелото е 75 метра, а масата му – 2000 тона! Задвижва се с помощта на 2 парни машини с мощност 1000 конски сили всяка. Към колелото са прикрепени 36 кабинки приблизително с размер на автобус.

DSC_0799

Построено през далечната 1897 година за да се превърне завинаги в символ на Виена, на кръговрата и красивото удоволствие да преодолееш възход и падение. Днес прочутото Виенско колело е на входа на популярния парк Пратер, подарен от император Франц Йозеф на града. Тук са и стотици други атракции, преливащи светлини, въртележки и базари. И музеят на Мадам Тюсо.

DSC_0806

Наистина си заслужава да привършим нашата среднощна разходка из Светлините на града именно тук – пред колелото, пред голямата окръжност, пред кръговрата на безкрая…  Защото… Градът Свети! Защото обичаме града! И защото по Коледа се случват чудеса!

 текст: Валерия Симеонова
снимки: Симеон Симеонов
оператор: Кунчо Поляшки
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)