Свен Крамер с реален шанс за нов рекорд

11 януари 2015

Sven-Kramer-kan-Rintje-Ritsma-voorbij

Този уикенд Свен Крамер ще се опита да счупи още един рекорд в бързото пързаляне с кънки на дълга писта. И то не какъв да е рекорд, а този по брой титли от Европейските първенства по кънки бягане „ Ол раунд”. В момента Свен Крамер и носителят на тазгодишната награда за „цялостна спортна кариера” от Спортната гала на Кралство Холандия за 2014 година Ринче Ритсма са с равен брой титли – 6 на брой, като Ритсма засега изпреварва Крамер във вечната ранглиста само благодарение на това, че Свен е със само един сребърен освен шесте си златни медала от Европейските първенства „Ол раунд”, докато Ринче е притежател на на шест златни, два сребърни и два бронзови медала. Това нарежда Ритсма на първо място във вечната европейска ранглиста по кънки бягане „Ол раунд”. С една седма титла от Челябинск (Русия) този уикенд, Крамър ще отнеме короната от своя сънародник и ще стане новия крал на кънки бягането „Ол раунд” в Европа. Преди дни Свен Крамер спечели държавното първенство на Холандия „Ол раунд”. В дните между Коледа и Нова година в „страната на лалетата” бяха определени призьорите в най-силното държавно „Ол раунд” първенство в света. Свен Крамер, който пропусна целия „Ол раунд” сезон миналата година, сега изглежда повече от жаден за нови успехи. През 2014 година той не участва на Европейското първенство „Ол раунд”, за да не попречи това на подготовката му за Олимпийските игри в Сочи. След олимпийските игри, по време на миналогодишното издание на държавната надпреварата на Холандия в Амстердам, Свен бе дисквалифициран за т.нар. „кик финиш”. Последва операция на синусите с усложнения и отказ от участие на Световното първенство „Ол раунд”. След още една повторна операция, този сезон имаме един нов Свен, който има нужда само от още две титли, за да бъде обявен за „цар” на „Ол раунда” във всички възможни категории. В класирането по титли от световните първенства „Ол раунд”, Свен е едноличен лидер с 6 титли. С още една държавна титла той ще изравни и рекорда на Хилберт ван дер Даум от 7 национални титли. Това на практика може да се случи още следващия сезон. На дневен ред обаче е европейската титла този уикенд. Това ще е последната такава, която ще бъде спечелена в досегашния формат на надпреварата, вчлючващ комбинацията от следните дисциплини – 500 метра спринт, 1500 метра, 5000 метра и 10000 метра при мъжете и 500, 1500, 3000 и 5000 метра при жените. В бъдеще „класическите” 10000 метра при мъжете и 5000 метра при жените ще бъдат извадени от програмата и на тяхно място ще влезе дистанцията от 1000 метра, което на практика ще дава предимство на спринтьорите пред карачите на дълги дистанции.

Европейските първенства „Ол раунд” за мъже се провеждат от 1891 година, като състезания не са провеждани само през годините на Първата и Втората световна война (1915-1921 и 1940-1945) и между 1974 и 1981 година. Надпреварата за жени бива включена в програмата едва през 1970 година. Идните дни в Челябинск холандката Ирене Вюст е на път да спечели своята четвърта европейска титла „Ол раунд” и за втора поредна година да защити титлата си. Ако това се случи, холандката ще излезе на 4-та позиция във вечната европейска ранглиста при жените пред Мартина Сабликова. В класирането по брой европейски титли при жените в „Ол раунда”, далеч пред всички останали, е германката Гунда Ниеман с осем отличия. Толкова са и златните и медали и в световната ранглиста „Ол раунд”.

Ireen Wust NK ALLROUND 2015

Ирене Вюст тази година взе приза за „спортна жена на годината” в Холандия, а международната информационна агенция „Ройтерс” обяви холандската кънкобегачка и за най-добра спортистка на годината в света. Световната общност на спортните журналисти определи победителката в категорията „спортистка на годината” на агенция „Ройтерс” чрез анкетно гласуване, като в битката за първото място Ирене Вюст изпреварва не кой да е, а Серина Уилямс. И това не е случайно. През 2014 година Ирене става последователно европейска( за 3-ти път) и световна шампионка „Ол раунд”(за 5-ти път), и печели общо 5 олимпийски медала – два златни и три сребърни. Тя е и единствената кънкобегачката, която по време на три поредни Олимпийски игри печели олимпийски титли. Международния олимпийски комитет я награди, като най-успешната олимпийка от игрите в Сочи. Постиженията ѝ я правят и най-успешния холандски спортист-олимпиец на всички времена. За всичките си успехи до края на сезон 2013-2014 Ирене благодари първо на своя дългогодишен треньор – Херард Кемкърс, които в продължение на 9 години е бил неизменно до нея и после на съотборниците си, като на първо място поставя Свен Крамер. През този сезон успехите ѝ вече се дължат на съвместната работа на Вюст с Мариане Тимерман в тийм „Континю”. Една изключително симпатична треньорка, която е трикратна олимпийска шампионка ( на 1000 и 1500 метра от Нагано през 1998 година и на 1000 метра от Торино през 2006 година), и която едва 40-годишна, но вече със сериозни успехи като наставник на един само женски отбор.

Разговарям с Ирене Вюст след победата ѝ на Държавното първенство по кънки бягане „Ол раунд” на Холандия ( 3 три първи места на 500, 1500 и 3000 метра, и едно трето на 5000 метра Вюст убедително спечели титлата „Ол раунд” шампионка на Холандия).

– Избрана сте за „спортистка на годината” от агенция „Ройтерс”. Как се чувствате в ролята си на спортистка номер едно в света за 2014 година?
– За да бъда искрена, ще кажа, че бях много изненадана и дори не знаех, че съм номинирана. Аз все още преосмислям нещата, но наистина е голяма чест агенция „Ройтерс”да те обяви за „спортистка на годината” в целия свят, изпреварвайки Серина Уилямс при гласуването, както и Международния олимпийски комитет да те награди, като най-успешната олимпийка от игрите в Сочи. Да получиш наградата си пред всички Олимпийски комитети и олимпийски членове на специална церемония в Банког, това е момент, в които кожата ти настръхва. За такива моменти живее всеки един професионален спортист. Чудно ми е само едно, как никой от пресата в Холандия не ме беше информирал, че агенция „Ройтерс” ме е номинирала за „спортистка на годината”. Холандските журналисти явно бяха пропуснали тази новина.

– Треньорката ви Мариане Тимерман сподели, че от години нивото на Холандското първенство „Ол раунд” не е било толкова високо при жените. Какво е вашето мнение по въпроса?
– Да, вярно е, но дори и когато нивото не е толкова високо, дори и тогава не е лесно да се спечели тази надпревара. Една малка грешка, едно падане може да те извади от играта. Тази година за мен лично състезанието протече перфектно. Моето ниво на пързаляне беше много високо, така че съм повече от доволна.

– Имаше ли момент от състезанието, в който вече предусещахте вкуса на крайната победа?
– След първите три старта от надпреварата и трите ми първи места вече бях наясно, че съм на път да спечеля поредната си 4-та национална титла в „Ол раунда”, но едва след като пресякох финалната линия на последната дистанция от 5000 метра реално усетих вкуса на победата и радостта от нея.

– Мотивационно какъв заряд носи тази титла предвид предстоящите стартове до края на сезона?
– Тази титла ми дава позитивна нагласа за предстоящото Европейско първенство „Ол раунд” в Русия. Не я квалифицирам като много специална, но много ме радва факта, че я спечелих по толкова категоричен начин със едно силно пързаляне. Това ми дава спокойствие и сигурност за надпреварата в Челябинск.

Свен Крамер

Свен Крамер

Веднага след коледните и новогодишните празници и приключилото Държавно първенство „Ол раунд „ на Холандия разговарям и с „властелина” на съвременното кънки бягане при мъжете – Свен Крамер. Ето какво сподели той пред микрофона на In life:

– Г-н Крамер, бихте ли направили равносметка на 2014 година?
– Сега, когато 2014 е зад гърба ми, мога да я анализирам. Въпреки поражението в навечерието на Нова година срещу Наоми (приятелката на Свен Крамер) в играта „Pijlsnel Partyspel”, спокойно мога да погледна на изминалата година със задоволство. Спечелих два олимпийски златни медала и един сребърен. Това, струва ми се, никак не е зле. От здравословна гледна точка, годината можеше и да е по-добра за мен предвид операциите на възпалените ми до предел синуси и усложненията между първата и втората операция. Но това е нищо в сравнение с това, което сполетя един от моите приятели – кънкобегачът от „маратона” Кристейн Хруневелд. По време на тренировка в началото на октомври в Инцел, Германия Хруневелд счупи ребро и прешлен на гръбначния си стълб. Аз както всички останали бях шокиран от новината. Посетих го веднага в болницата. Тогава Кристейн изглеждаше като прегазен от 10 тира. Казах си: „Той нигога няма да може да ходи отново”. Но приятелят ми е борец и вече прави първите си плахи стъпки с проходилката във физиотерапията. Нещо, за което в началото след инцидента никой дори не смееше мечтае. Днес аз му пожелавам не след дълго да се възстанови напълно. Сега да се върна отново към моето моментно физическо състояние. Вече се чувствам напълно здрав. Колкото по-далече във времето назад отиват операциите ми, толкова повече се подобрява моята спортна форма. Това е добър знак. Едно хубаво начало на моята нова спортна 2015 година, която за мен ще стартира на 10-ти и 11-ти януари със Европейското първенство по кънки бягане „Ол раунд”.

– В дните между Коледа и Нова година спечелихте Държавното първенство „Ол раунд” на Холандия. Лесно ли ви беше да спечелите надпреварата в Хееренвейн?
– За мен Националното първенство премина чудесно. Не е лесно да спечелиш. Нивото на пързаляне по време на Държавните първенства на Холандия винаги е по високо от това на Европейските първенства и затова е много приятно, когато го спечелиш. Обожавам „Ол раунд” състезанията. Те единствени показват комплексно кой състезател е най-добър.

– В кой момент от надпреварата вече бяхте наясно, че титлата е ваша?
– Не спечелих първото място в нито една от дисциплините, но карах константно добре и на 27-ми, и на 28-ми декември. Представянето ми бе по-стабилно в сравнение с това на конкурентите ми. Класирах се 4-ти на 500 метра, 2-ри на 5000, 3-ти на 1500 и 2-ри на 10000 метра и това ми бе достатъчно, за да спечеля. Карах без излишни рискове. Целта ми беше крайната победа и успях. Очаквам нивото на холандските кънкобегачи, което по време на Държавното първенство преди дни бе изключително високо, на Европейското първенство в Челябинск да бъде една идея по-ниско, предвид това, че между двете състезания няма достатъчно време за пълно възстановяване. Все пак не искам да превръщам нещата в трагедия. Ще форсираме малко, ако се наложи, но не и прекалено.

– Колко ценна е тази титла за вас предвид факта, че вече имате толкова много такива в колекцията си?
– Няма значение колко много титли „Ол раунд” съм завоювал, всяка една ме кара да изпитвам различни чувства и всяка една е специална. Всяка една титла си има своята история и ми е скъпа. Миналата година пропуснах целия „Ол раунд сезон” и сега на това състезание не се чувствах толкова сигурен, колкото обикновено. Има над какво още да работя, за да достигна нивото си от преди.

– Какво мислите за атмосферата по време на „Ол раунд” състезанията в Холандия? По време на старта от Световната купа в средата на декември трибуните бяха наполовина празни. Беше тихо, докато сега залата („Тиалф”) се пукаше по шевовете.
– Този старт за Световната купа, за който говорите не е заключителен, т.е. такъв по време, на който се определя кой ще стане носител на голямата световна титла и на малките такива. Това за мен е и основната причина публикатапо време на междинните стартове от Световната купа да е по-малко. По време на Държавното първенство „Ол раунд” се печелят титли, повечето хора са свободни между Коледа и Нова година и резултатът е пълна зала. За нас състезателите това е от особена важност, защото едни пълни трибуни и една ентусиазирана публика винаги те зарежда с енергия и на моменти подкрепата на феновете може да ти даде допълнителен импулс да се бориш за победата до край.

– Какви са целите ви оттук до края на сезон 2014-2015?
– Основно подготовката ми е насочена към Световното първенство в отделните дисциплини и Световното първенство „Ол раунд”. Но първата стъпка сега в началото на 2015 е Европейското първенство „Ол раунд”.

– Върху кои елементи от пързалянето си работите в момента предвид амбициите ви да стигнете световния връх в 1500-метровата дистанция? Тази дистанция не се слави като една от най-лесните, а напротив. Тя изисква освен спринтьорски качества и издържливост. Състезателите не могат да карат на максимум от началото до края, както на 500 и 1000 метра. Тактически така трябва да бъде изградено бягането, че на състезателя да му останат сили за финален спринт.
– За себе си през този сезон съм поставил ударението върху 1500-метровата дистанция. Миналата година фокусът ми беше върху дългите дистанции – 5000 и 10000 метра. Сега наблягам на тренировките за скорост, спринта, работя и върху подобряването на техниката си в завоите. Навлизане, излизане от завоя, пресечките и набирането на още скорост в самите завоите, не само по правите.

Jorit Bergsma and Heather Richardson

Има и още един холандски кънкобегач, който не спира да изумява специалистите напоследък и който се опитва да подобри спринтьорските си умения. Става въпрос за Йорит Бергсма или човекът, който по време на Държавното първенство на Холандия спечели цели два от четирите старта от „Ол раунд” програмата на 27-ми и 28-ми декември, и се нареди четвърти в крайното класиране. Човекът, който малко или много прекърши крилата на Свен Крамер на Олимпийските игри в Сочи миналата година, като го победи на дистанцията от 10000 метра. Същият този Бергсма преди няколко дни спечели и първата си национална титла в маратонското кънки бягане. Той има амбиции и победи и в „масовия старт”. Той е един от малкото кънкобегачи, които дръзват да се пробват във всичко. И както казва той самият: „Докато не боли, няма какво да ме спре да опитвам да спечеля в повече дисциплини”. Ето и останалото, което Бергсма сподели пред микрофона на In life:

– Не е ли трудно да бъдете толкова добър във всяка една дисциплина, в която решите да участвате?
– Понякога се налага да избираш все пак. Всеки си има приоритети и аз в това число. 5000 и 10000 метра са дистанциите, на които аз имам капацитет да печеля и върху които съм изградил състезателния си календар. Но докато на усещам признаци на умора или болка, ще участвам и на състезания в „Ол раунда”. „маратона” и други.

– Какви са целите ви до края на сезона?
– Световното първенство в отделните дисциплини ще се проведе тук на ледения овал в Хееренвейн и между 21-ви и 23 февруари в „Тиалф” аз ще търся успех на дългите дистанции. Иначе благодарение на 4-тото си място от Държавното първенство „Ол раунд” сега съм и със шанс за квота за Световното първенство „Ол раунд”, така че ще бъде чудесно, ако успея да си осигуря участие и там.

– Приятелката ви Хедър Ричърдсън, която е най-добрата американска кънкобегачка в спринта, все още ли е по-бърза от вас на 500 метра?
– На 500-метровата дистанция тя все още е по-бърза от мен, но преди Коледа успях да я победя за първи път на 1000 метра. Не знам дали някога ще успея да я бия на 500 метра. Това е много трудно усъществима мечта засега. (Смее се.)

Накрая на интервюто пожелавам пожелавам успех на Йорит, той благодари и отново започва да се смее. Завършвам статията си с усмивка и аз в очакване да видя кои ще станат новите европейски шампиони „Ол раунд” при жените и мъжете на ледения овал в Челябинск, т.е. тези на чиито лица в неделя ще грейне сияйна усмивка.

Фани Богданова – кореспондент на In life в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)