Сан Марино – най-старата Република в света днес празнува

03 септември 2017

Република Сан Марино е една от най-малките държави в света. Със сигурност сте чували за нея, защото от малки ви се е налагало да давате отговор на въпроса „Кои са най-малките държави в света?“. Тя е изцяло обградена от Италия и се намира в Южна Европа.

Europe_location_SMO

Смята се, че Сан Марино е най-старата република в света, която съществува и в наши дни. Според историците тя е основана на 3 септември 301 г. от строител, наричан Свети Мариний (San Marino) и именно това е причината за нашата интересна разходка.

san-marino-11

Легендата разказва, как Мариний напуснал родния си остров Раб, който днес се намира на територията на Хърватска, за да работи като зидар в град Римини. По време на гоненията срещу християните от император Диоклециан, той избягал и се скрил в полите на планината Титано, заедно с малка група християни. Там той построил малка църква, поставяйки основите на днешния Сан Марино.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

През 19-ти век, по време на т.нар. Рисорджименто – движение, довело до обединяването на държавите на Апенинския полуостров, малката република е убежище на много италианци, преследвани заради подкрепата си на обединението. Именно заради тази помощ, Джузепе Гарибалди се съобразява с желанието на държавата да не бъде включвана в новосъздадената Италия.

san-marino-12

Тази малка държава е призната от Наполеонова Франция през 1797 г., а другите европейски държави правят това през 1815 г. на Виенския конгрес. През септември 1944 г. Сан Марино е окупирана от германските войски. В периода 1945 до днес се сменят в управлението й различни партии.  Всъщност, малката град-държава, наброяваща население от едва 27 хиляди души има интересно управление.  Държавни глави са двама капитан-регенти, които се избират за 6 месеца измежду членовете на Големия генерален съвет (еднокамарен парламент – върховен държавен и законодателен орган). Изпълнителен орган – капитан-регентите съвместно с Държавния конгрес (правителството).

san-marino-16

Сан Марино е затворена от всички страни от територията на Италия, в провинция Емилия Романа, говори се италиански и цялостния живот тук е свързан с Италия. Но тя си има собствен герб, знаме и дори регистрационни табели на колите.

Сан Марино е място, пропито с много история и създаващо мистика от Средновековието.На трите върха на планината Титано се намират Трите кули на Сан Марино – Guaita (най-старата от тях, построена през 11-ти век), Cesta (построена през 13-ти век) и частната Montale (изградена през 14-ти век), която за разлика от останалите две, не е отворена за посещения.

san-marino-4

Сан Марино е специално място. Разходката из малките улички, отрупани със сувенирни магазини, посещението в хубави ресторанти с прекрасна кухня и настроение, насладата от спокойствието на града-държава те кара са мислиш, че времето е спряло.
Заслужава си да го видите! И…Честит празник, Сан Марино!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)