Салон Mozart и виенските кафета - facebook на живо

Салон Mozart и виенските кафета – facebook на живо

13 октомври 2014

Виенският салон Mozart, намиращ се точно зад фамозната сграда на Операта, на Албертина плац №2 е една истинска емблема на австрийската столица. Както и другите култови салони на Виена, превърнали се в нарицателно в цял свят. Не случайно те са наричани историческите първообрази на Фейсбук.

Салон Mozart и виенските кафета - facebook на живо

В тях от векове кипи социален живот – там може да пиеш сутрешно кафе или меланж, може да прочетеш вестиците, да побъбриш с приятели по всяко време на деня, да поклюкарстваш и видиш интересни хора и лица, да седиш с часове на една чаша вода и да гледаш публиката, да похапнеш вкусно на обяд, да пиеш чаша бира или чаша вино с колеги, да хапнеш вурстчета или шницели, или други типични ястия от австрийската кухня, да вкусиш изобилието от торти и сладкиши,  да починеш, да се позабавляваш, да вечеряш, да… чисто и просто да бъдеш IN LIFE.

IMGP6759

Но да се върнем към прочутото Кафе Моцарт. Култовият филм „Третият човек“ на британския кинорежисьор Сър Карол Рийд, номиниран за „Оскар“ представя живота във Виена от средата на 20-ти век както никой друг. Пресъздавайки типичната атмосфера и стил на града, Кафе Моцарт играе интересна роля в генезиса и създаването на лентата.

IMGP6805

Британският писател Грахам Грийн написва сценария за „Третият човек“ именно тук, в този салон. Той е живял известно време около Операта в австрийската столица и обожавал да прекарва времето си в това място. Стоял с часове и наблюдавал, и изследвал хората и преплел много мотиви от прекараното време в Кафе Моцарт в сценария на филма.

847-poster

След около година, когато стартирали снимките на филма, салона, естествено „получил“ роля – в него са заснети няколко сцени. Дори и музиката за филма на Антон Карас е написана в градината на кафето.

IMGP6818

Сигурно си задавате въпроса защо това кафе се нарича Моцарт? Не, че името на великият композитор не изобилства във Виена, но тук причината е друга. Именно пред това кафе се е намирала световноизвестната статуя на Моцарт, която днес откриваме в Бурггардън. Преди това – от 1896 до 1945 година, тя е била точно пред салона и неговата градина. При следвоенното преустройство на града, се е наложило да бъде изграден път, свързващ Сахер, Операта и Албертина. Тогава паметникът е преместен, но кафето съхранява своето име.

IMGP6812

И да знаете – когато сте във Виена,  не пропускайте да посетите това място.

IMGP6802
Препоръката на In Life е да хапнете бистра телешка супа и пушена сьомга с препечени хлебчета, чийзкрем и каперси.

IMGP6785

Ако след тези вкусотии ви останат сили, то непременно си поръчайте и торта Моцарт!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)