авокадо

Салата от авокадо с краставици

08 януари 2015

Авокадото (Persea americana) e растение от семейство лаврови. Произхожда от Централна Америка и е познато още преди 8000 г. на ацтеките и маите. Названието му (ahuacatl) идва от езика нахуатъл, което в превод означава тестиси поради приликата на плода с този анатомичен орган. Растението е донесено в Европа от испанците през 17 в. Днес най-големите производители на авокадо са Мексико, Индонезия, САЩ, Бразилия и Колумбия. Големи плантации с авокадо има и в Европа – в Испания и на Корсика.

Необходими продукти:
1 краставица
2 бр. авокадо (узрели)
1 ск. чесън
30 ml оцет
30 ml зехтин
1/2 вр. магданоз
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Краставицата се обелва, нарязва се на кубчета и леко се осолява. Оставя се да престои 1 ч. Плодовете от авокадо се разполовяват, като ядките се отстраняват, а след това с лъжица се издълбава и част от сърцевината, така че да се оформи кошничка. Материалът от издълбаната сърцевина се нарязва на кубчета. Оцетът, зехтинът и солта се смесват и разбъркват. Към тях се прибавя и намачканият чесън. Краставицата се подсушава и се добавя към сместа. Добавя се и нарязаната на кубчета сърцевина. Овкусява се с пипер, разбърква се леко и се поръсва със ситно нарязан магданоз. Половинките авокадо се напълват с получената смес. Сервира се студено с бяло вино.

снимка: latendresseencuisine.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)